Biologische bestrijding
Biologische bestrijding van pathogenen en plaaginsecten in de land- en tuinbouw, berust op het uitzetten van natuurlijke vijanden van de veroorzakers van de ziekten en plagen.
Planten hebben voortdurend te maken met allerlei pathogenen zoals bacteriën en schimmels en plaaginsecten waardoor schade aan de gewassen ontstaat. De veroorzakers van ziekten en plagen hebben echter natuurlijke vijanden, die in elk landbouwsysteem van nature voorkomen. Maar vaak zijn de populaties van deze natuurlijke vijanden te klein of ze ontwikkelen ze zich te laat.
Er zijn verschillende soorten natuurlijke vijanden: macro-organismen zoals insecten (predatoren en parasieten) en aaltjes en micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze natuurlijke vijanden vormen de basis van biologische bestrijding: bestrijding door levende organismen.
Gewasbeschermingsoplossingen voor telers
Het gebruik van biologische bestrijding speelt een steeds grotere rol in het duurzaam beheersen van ziekten en plagen. Er zijn tot op heden helaas nog onvoldoende biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar voor een groot aantal ziekten en plagen in de land-, tuin- en bosbouw.
Ons onderzoek is daarom gericht op de selectie van nieuwe biologische bestrijders. Met deze nieuwe organismen kunnen biologische bestrijdingsproducten voor commercieel gebruik door telers worden ontwikkeld.
Succesvolle ontwikkeling biologische bestrijders
Biologische bestrijdingsproducten moeten aan een groot aantal criteria voldoen voordat ze als geregistreerd gewasbeschermingsmiddel commercieel op de markt kunnen worden gebracht. Een arbeidsintensief en dus kostbaar proces. Bij de selectie kijken wij daarom uiteraard of een organisme de plaag echt bestrijdt. Daarnaast bestuderen we de ecologie van het organisme, bijvoorbeeld of het onder uiteenlopende omstandigheden groeit en of het bijvoorbeeld tegen droogte kan. Is een geschikt organisme gevonden, dan moet dat nog commercieel geproduceerd kunnen worden en geregistreerd als bestrijdingsmiddel. Hiervoor maken we gebruik van de zogenaamde ‘Select Biocontrol-aanpak’. Deze aanpak maakt het mogelijk om samen met het bedrijfsleven aan de slag te gaan voor het succesvol ontwikkelen van nieuwe biologische bestrijders.
Deze manier van werken heeft al tot biologische bestrijders geleid die nu door het bedrijfsleven verder getoetst worden.
Neem contact op met onze experts:
UItgelichte publicaties:
- Twenty-four years of Dutch Trig® application to control Dutch elm disease - jun 2016
- Efficacy of four phosphate-mobilizing bacteria applied with an animal bone charcoal formulation in controlling Pythium aphanidermatum and Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici in tomato - nov 2013
- Have biopesticides come of age? - mei 2012
- Stepwise screening of microorganisms for commercial use in biological control of plant-pathogenic fungi and bacteria - apr 2011
- Biological control of Pythium aphanidermatum in cucumber with a combined application of Lysobacter enzymogenes strain 3.1T8 and chitosan - mrt 2009
- Deciphering the modes of action of Golubevia sp., an antagonist against the causal agent of powdery mildew in wheat, using an mRNA-based systems approach; January 2021
- Stepwise screening of candidate antagonists for biological control of Blumeria graminis f. sp. tritici; September 2019
- Efficacies of bacterial and fungal isolates in biocontrol of Botrytis cinerea and Pseudomonas syringae pv. tomato and growth promotion in tomato do not correlate; November 2020
- Verticillium Wilt in Oilseed Rape—the Microbiome is Crucial for Disease Outbreaks as Well as for Efficient Suppression; July 2020