Dossier
Agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is een concept waarbij agrarische ondernemers verschillende maatregelen nemen op en rond hun bedrijf ten gunste van natuur en landschap. Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effectiever maken van agrarisch natuurbeheer, door betere maatregelen, een betere ruimtelijke planning en meer samenwerking tussen boeren en met terreinbeheerders.
Goed monitoren van de effecten blijft belangrijk, net als onderzoek naar een betere inpassing van natuur in de bedrijfsvoering, de motivatie van boeren en de beste manier voor de overheid om te sturen. Actuele vragen gaan onder andere over de organisatievorm met collectieven en over een betere verbinding met de maatschappij en de keten.
Nieuws 2022
-
Houtwal 2.0: Herwaardering van houtwallen in de melkveehouderij
-
Ecologisch slootschonen in veenweide
-
Voederbomen positief in de belangstelling
-
COP27: Natuurpositieve voedselsystemen: een vangnet tegen klimaatverandering
-
Noordelijke melkveehouders gezocht voor Agroforestry
-
Onderbetaling natuurbeheer drukt resultaat Eytemaheert
-
Partners duurzame fritesketen verlengen samenwerking met 3 jaar
-
Groenbemesters in een strokenteelt systeem: keuze en technische uitvoering
-
Omzet in de multifunctionele landbouw sector voor het eerst boven de 1 miljard euro
-
Miljoenen voor agro- en foodtechnologie
Nieuws 2020-2021
-
Biodiversiteitsmonitor maakt prestaties akkerbouw inzichtelijk
-
Hoeveel beschermd natuurgebied heeft Nederland?
-
Monitoring vanuit de lucht voor meer biodiversiteit
-
Voorzitter De Marke, Andre Arfman: ‘Ik ben voorstander van zelf het roer in handen nemen’
-
Landbouwbedrijven hebben steeds meer bronnen van inkomsten
-
Het land exact bemesten via een satelliet
-
Bij pixellandbouw zwaait de plant de scepter
-
Wagenings team finalist Food System Vision Prize met visie op Nederlandse voedselsysteem 2050
-
Rapporten van de proefresultaten (2017 en 2018) van het project ‘Duurzaam bodembeheer mais’ nu digitaal beschikbaar
-
Kringlooplandbouw krijgt gestalte op Boerderij van de Toekomst
Nieuws 2019
Publicaties en rapporten
-
Prokaryotic and eukaryotic microbial community dynamics in biofloc systems supplemented with non-starch polysaccharides
Aquaculture (2025), Volume: 594 - ISSN 0044-8486 -
Atlas Critical Tourism Studies - Asia Pacific Tourism (Event)
-
Can earthworms and root traits improve plant struvite-P uptake? A field mesocosm study
Agriculture, Ecosystems and Environment (2025), Volume: 377 - ISSN 0167-8809 -
Microtube self-assembly leads to conformational freezing point depression
Journal of Colloid and Interface Science (2025), Volume: 677 - ISSN 0021-9797 - p. 781-789. -
Comparative analysis of twin-screw pressing and blending methods for walnut oleosome extraction : Yield, physical stability, and functionalities
Journal of Food Engineering (2025), Volume: 386 - ISSN 0260-8774 -
Effect of calcium level of fat-free and full-fat cheese curds on the properties of processed cheese prepared therefrom with different calcium sequestering salts
International Dairy Journal (2025), Volume: 160 - ISSN 0958-6946 -
The ‘Carrot Test’ : An approach to characterize individual differences in oral processing behaviour and eating rate
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Iron co-limitation of Sargassum fluitans
Aquatic Botany (2025), Volume: 196 - ISSN 0304-3770 -
How bulk liquid viscosity shapes capillary suspensions
Journal of Colloid and Interface Science (2025), Volume: 678, Issue: B - ISSN 0021-9797 - p. 400-409. -
Consumer acceptance of mycelium as protein source
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293