Van conventionele verwarming.. naar gasvrij
Heb je je ooit afgevraagd wat er zich onder je voeten op de campus afspeelt? Onder de aarde bevindt zich een verborgen warmteopslagparel. Deze warmte- en koudeopslag (WKO) is essentieel om ons doel in 2025 85% minder gasgebruik op de campus (in vergelijking met 2018) te behalen.
We willen de CO2-uitstoot beperken, de energiekosten verlagen en uiteindelijk een gasverbruik van nul bereiken. Vrijwel alle gebouwen en kassen van WUR op de campus gaan in de toekomst WKO gebruiken voor verwarming en koeling.
Hoe werkt warmte- en koudeopslag of zogenaamde WKO? WKO is een vorm van duurzame energievoorziening die gebouwen voorziet van verwarming of koeling. Ondergrondse verbonden warmte- en koudeputten fungeren als opslag. In de zomer wordt koud water uit de koude bron opgepompt en via een warmtewisselaar doorgegeven aan de installaties van het gebouw. Omdat het gebouw warmte afgeeft aan het koude water, wordt het water teruggepompt naar de warme bron. In de winter is dit proces omgekeerd: warm water wordt opgepompt en gebruikt om de ventilatielucht te verwarmen, het water koelt af en wordt teruggepompt naar de koude bron. Het grondwater wordt daarom heen en weer gepompt tussen de koude bron en de warme bron: lees hier meer over dit proces.
Waar je de warmte- en koudeopslag punten op de campus kan vinden? Maak een ATES-wandeling op de campus en leer er alles over! De route vind je hier. Negen koude en negen warme bronnen zijn verbonden door twee gescheiden distributielussen. Forum, Radix, Atlas, Actio, Impulse, Helix en Orion maken al gebruik van WKO voor verwarming en koeling. Ook het nieuw gebouwde onderwijsgebouw Aurora is aangesloten op het systeem.
Klinkt 85%* minder gasverbruik op de campus in 2025 ambitieus? Dat is het zeker. Want we verbruiken op de campus nog aardig wat gas. Hoewel er dus nog veel werk voor de boeg is, verwachten we dat uiteindelijk alle gebouwen en kassen op de campus WKO gaan gebruiken voor verwarming en koeling.