Achtergrond

Online platform voor reserveren van gedeelde onderzoeksfaciliteiten

Al een aantal jaren stelt de afdeling Shared Research Facilities van Wageningen University & Research (WUR) een online platform ter beschikking, genaamd ‘Booking’. Dit online platform stelt onderzoekers in staat om gedeelde onderzoeksapparatuur te vinden en te gebruiken. Het platform is ontworpen om zowel intern als extern gebruik van gedeelde onderzoeksfaciliteiten te ondersteunen.

Oscar de Vos, Technisch Projectleider van het platform, legt uit: ‘Het platform bestaat uit een geavanceerd reserveringssysteem voor alle onderzoeksapparatuur binnen zowel WUR als ook partners die bereid zijn hun apparatuur of faciliteiten te delen. Gebruikers kunnen eenvoudig inzien welke apparaten beschikbaar zijn en contact opnemen met beheerders om toegang te krijgen tot de benodigde expertise en om het gebruik van de apparatuur te regelen.’

Onderzoeksapparatuur toegankelijk maken

‘Wat we bieden is een manier om de juiste onderzoeksapparatuur beschikbaar te maken’, zegt De Vos. ’Het maakt onderzoeksapparatuur toegankelijk voor onderzoekers, zonder dat zij deze zelf aan hoeven te schaffen en het stelt hen in staat om op die manier hun eigen lab uit te breiden met apparatuur, door gebruik te maken van gedeelde faciliteiten en expertise.’

Met meer dan 200 apparaten die voor externen beschikbaar zijn, en dit aantal is nog steeds groeiende, streeft het platform ernaar om onderzoekers bewust te maken van de beschikbare onderzoeksapparatuur en -faciliteiten en hen in staat te stellen gemakkelijk samen te werken aan onderzoeksprojecten en kennis uit te wisselen.

Stimuleren van kennisuitwisseling

Een uitstekend voorbeeld hiervan is de samenwerking rondom de XRT (X-Ray Tomografie) bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR). Dit apparaat trekt veel onderzoekers vanuit verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen aan die gebruik maken van de mogelijkheid om structuren te bestuderen, zowel in voedsel als in non-food materialen, door middel van 3D-scans vergelijkbaar met CT-scans. De expertise van WFBR kan hierbij worden ingezet om duiding te geven aan de analyses. Daarnaast kan de beheerder van het apparaat een gebruikerstraining geven om het apparaat zelf te gebruiken.

Of het nu gaat om proces-ondersteunende apparatuur, voorbereidingsapparatuur zoals vriesdrogers, of analyseapparatuur met softwarematige mogelijkheden, door gezamenlijk toegang te bieden tot onderzoeksfaciliteiten en kennis te delen, kunnen onderzoekers met elkaar efficiënter en effectiever gebruik maken van de apparatuur en daarmee hun onderzoek verder professionaliseren.

Goede afspraken bij gedeeld gebruik

Een ander voorbeeld betreft de XRD (X-Ray Diffractiemeter) die eigendom is van Unilever gevestigd op Wageningen Campus. Dit apparaat is door Unilever via Shared Research Facilities opengesteld voor delen, en via het platform te reserveren voor gebruik, met de daarbij behorende afstemming. De XRD is daardoor beschikbaar voor andere organisaties, uiteraard tegen een goede gebruikersovereenkomst met heldere afspraken, condities en voorwaarden rond privacy en data. Zo is het apparaat veilig door meerdere partijen te gebruiken, zoals door onderzoekers van de universiteit, als ook door andere bedrijven op bijvoorbeeld Wageningen Campus. Een van die bedrijven die gebruik maakt van de XRD is Flora Food Group.

Ilse Gerrits, Research Assistent bij de WUR leerstoelgroep Milieutechnologie werkt als operator voor de XRD. Ze legt uit: ‘Ik ben aangesteld als ‘onafhankelijke’ operator van het apparaat, waardoor wij metingen kunnen doen voor Flora Food Group door middel van het apparaat dat eigendom is van Unilever. De kosten worden per uur betaald voor het gebruik van het apparaat. Met het platform houdt men zicht op wanneer het apparaat beschikbaar is endoor wie het wordt gebruikt. De kostenvoor gebruik worden vervolgens inzichtelijk gemaakt. Dat werkt erg makkelijk voor mij als operator en ook voor Unilever die het apparaat beschikbaar stelt.’

Ook Yanzhang Luo, facility manager van MAGNEFY (Magnetic Resonance Research Facility van WUR), heeft ervaring met het gebruik van het platform. MAGNEFY biedt kosteneffectieve toegang en ondersteuning voor training, bediening en interpretatie van magnetische resonantietechnieken voor groepen binnen WUR, zoals studenten, maar ook buiten WUR. Luo vertelt: ‘Groepen geven een commitment af op het gebruik van een apparaat. Ook kunnen zij in het systeem goed zien wanneer het apparaat vrij is of wanneer er bijvoorbeeld onderhoud plaatsvindt, zodat voor de gebruikers met actuele informatie zichtbaar is wanneer het apparaat al dan niet beschikbaar is.’

Verbindende schakel

Het team van experts rondom ‘Shared Research Facilities’ (SRF) binnen Wageningen University & Research fungeert als een verbindende schakel tussen vraag en aanbod en streeft ernaar om onderzoekers te helpen bij het vinden van de benodigde apparatuur en faciliteiten voor hun onderzoeksprojecten.

Naast de mogelijkheid om apparatuur te boeken biedt het platform binnenkort ook informatie over de technische specificaties en toepassingen van de apparatuur, waardoor onderzoekers beter inzicht krijgen in hoe een apparaat in hun eigen onderzoek kan worden ingezet. Tevens is er de mogelijkheid voor aanbieders van onderzoeksapparatuur om te kiezen of ze hun apparatuur alleen zichtbaar willen maken voor WUR-onderzoekers of ook voor externe belanghebbenden. Deze uitbreiding van het platform zal naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.

Voor meer informatie over het online reserverings platform, neem contact op met sharedresearchfacilities@wur.nl. Of ga rechtstreeks naar het platform en bekijk het aanbod.