Nieuws
Met supercomputer Anunna meer mogelijkheden voor data-opslag en Artifical Intelligence toepassingen
Wageningen University & Research (WUR) heeft flink geïnvesteerd in Anunna, de high performance computing (HPC) faciliteit op de campus. Anunna is aangesloten bij het Europese netwerk van supercomputers. De computer kan door de investering meer data aan en er kan ruimer op Artificial Intelligence (AI) worden ingezet. Zo wordt de faciliteit toekomstbestendig, en dat is belangrijk, omdat Anunna in alle onderzoeksgebieden op WUR gebruikt kan worden. Dankzij een subsidie van RegioDeal Foodvalley is de HPC beschikbaar voor gedeeld gebruik via WUR's Shared Research Facilities.
Meer grafische rekenkracht voor data science en AI toepassingen
De Wageningse HPC was toe aan vernieuwing. Er wordt 2,1 miljoen euro in geïnvesteerd, vertelt Alexander van Ittersum, Product Owner Compute & Platform Solutions en Research IT Solutions. “Zo wordt het systeem weer optimaal betrouwbaar en veilig. Ook was er niet meer voldoende opslagcapaciteit. En we gaan toe naar vernieuwde en meer grafische rekenkracht waardoor AI-toepassingen veel beter een plek kunnen vinden op het cluster.” Anunna wordt bijvoorbeeld ingezet bij berekeningen voor klimaatmodellen en het in kaart brengen van genomen bij de groep Animal Breeding and Genomics bij de Animal Sciences, maar ook voor toepassingen in Environmental Research en bij Plant Sciences. “We zien ook dat data science, waarvoor rekenkracht nodig is, overal opkomt. Er zijn toepassingsmogelijkheden voor alle onderzoeksgroepen. Gebruik van de HPC gaat impact hebben op belangrijke thema’s als Connected Circularity en Protein Transition.”
De extra grafische power is nodig omdat er vanuit alle groepen vraag is naar het verwerken van beeldmateriaal op grote schaal. “Denk aan de analyse van videomateriaal afkomstig van drones. Wanneer je zoiets in een publieke cloud moet doen, kan dat een dure aangelegenheid zijn. Door deze investering houden we het bij onszelf en kan er kostenefficiënt gewerkt worden.”
Belang van Anunna bij Animal Breeding and Genomics
Martien Groenen, hoofd van leerstoelgroep Animal Breeding and Genomics, maakt met zijn groep vanaf dag één, nu zo’n tien jaar geleden, gebruik van Anunna. “Voor het in kaart brengen van genomen hadden we toen al veel geheugen nodig. Al snel werd dit genoomonderzoek op de server van Anunna overgebracht. Ook fokbedrijven toonden interesse, en in samenwerkingen slaan ook zij data op de HPC op. Het aantal terabytes neemt toe, dus er was nu uitbreiding nodig. Zowel rekenkracht als opslag is heel essentieel voor het werk wat we doen. En die opslag wil je, helemaal als het om bedrijfsgevoelige informatie gaat, liever niet in de cloud.”
Machine learning en AI worden in toenemende mate toegepast bij het programma Next Level Animal Sciences van Dierwetenschappen. “We doen veel metingen aan dieren met sensoren. Er is veel data uit het veld om vast te leggen en te analyseren. Toen ik begon, was het in onze afdeling vooral labwerk. Nu analyseert de meerderheid van onze PhD’ers datasets.”
Netwerk van supercomputers en samenwerking
Anunna is onderdeel van een netwerk van supercomputers in Europa. De nationale supercomputer van Nederland, Snellius, staat in Amsterdam en valt onder Tier-1: een nationaal systeem. In Zwitserland staat een Europees supermodel (Tier-0). Anunna is een Tier-2, een regionaal systeem.
“Er is nog onvoldoende cohesie tussen de HPC-faciliteiten op universiteiten. We willen die onderlinge samenwerking bevorderen. Bij grote projecten moet er op Tier-1 in Amsterdam gewerkt worden. Vaak moet men bij dit alles de software opnieuw installeren, de code omschrijven. Daar willen we beter op samenwerken, zodat dat makkelijker gaat.”
Dat herkent Groenen: data overzetten kost veel tijd, en er zijn vaak wachttijden voor het gebruik van Snellius. “Dat zorgt voor een hoge drempel. Daarom zijn we blij dat onze eigen HPC recent uitgebreid is. Dan hoeft niet alles doorgeschoven te worden. Ook maakt je dat een interessante partner, in Nederland en in Europa. We hebben een duidelijke rol.”
Volgens Van Ittersum zou het goed kunnen dat er nu andere of meer universiteiten en bedrijven op Anunna afkomen. “Maar het is niet het doel om te concurreren met andere Tier-2’s. Het gaat om samenwerking. Shared Research Facilities is niet voor niets de eigenaar van de HPC: we hebben het doel om deze faciliteit te delen.”
Supercomputer ook beschikbaar voor studenten
Ook bij educatie speelt Anunna een rol. “Data science en AI komen steeds meer in de vakken terug”, stelt Van Ittersum. “We laten studenten graag kennis maken met Anunna. Het is goed dat ze hier ervaring mee opdoen. Want waar in het bedrijfsleven ze ook terecht komen, AI en Data science komen aan de orde.”
Ook bij het Wageningen Data Competence Center (WDCC) zal de Anunna een rol gaan spelen. Bij het WDCC komen onderwijs, onderzoek, waardecreatie, infrastructuur en data management bijeen. Het WDCC faciliteert ontwikkelingen op deze terreinen. De ontwikkeling van AI staat hoog op de agenda van Wageningen University & Research. De aanstelling van drie AI-professoren binnen het Wageningen Data Competence Center onderschrijft dit belang.
Beschikbaarheid en gebruik
De supercomputer is vanaf oktober 2023 beschikbaar voor gebruik. De nieuwe onderdelen voor de HPC komen in één van de twee datacenters te staan die WUR rijk is. Nieuw is dat de machines watergekoeld worden, in plaats van luchtgekoeld, wat veel efficiënter is. Waterkoeling kan tot 80 procent energie-efficiënter opereren. De HPC scoort daarmee goed op energiezuinigheid, belangrijk om milieuredenen en de huidige energieprijzen.
Geïnteresseerd?
Niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheden van Anunna. “Er is veel support mogelijk. We hebben een team dat deze support kan bieden en met de onderzoekers meedenkt over onderzoeksmogelijkheden met Anunna. We geven ook HPC-trainingen, van basistrainingen tot trainingen voor gevorderden.” Deze staan gepland voor aanstaande september en oktober. De exacte data staan weergegeven in de agenda.
Neem contact op met Alexander van Ittersum ten aanzien van de mogelijkheden van Anunna. Voor meer algemene vragen over Anunna, neem dan contact op met Shared Research Facilities.