Nieuws

Terugblik op het NLAS After summer event

article_published_on_label
26 september 2022

Met de zomer nog vers in het geheugen en de herfst die voor de deur staat, presenteerde het Next Level Animal Sciences (NLAS) programma zichzelf op maandag 19 september 2022. Meer dan honderd dierwetenschappers schoven aan in het Zodiac gebouw op de Wageningen Campus. De bijeenkomst was een mix van inspirerende pitches en workshops, waarna de deelnemers konden napraten aan de borreltafel.

Ernst van den Ende, algemeen directeur van de Animal Sciences Group sinds januari 2022, opende het NLAS After summer event. “De rol van dieren in de voedselproductie, ecologie en de maatschappij verandert, en wij willen voorop gaan in het onderzoek en onderwijs naar dierwetenschappen. Daarom moet ons onderzoek en onderwijs meebewegen”, zei Van den Ende, bij zijn inleiding op het Next Level Animal Sciences innovatieprogramma. “We begonnen twee jaar geleden, omdat we geloven dat dit onderzoek van groot belang is voor onze toekomst.” De focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen en methodes om dieren de komende tien jaar te bestuderen en daarom benadrukte Van den Ende dat NLAS relevant is voor alle onderzoekers van de Animal Sciences Group. Het doel van de bijeenkomst was om kennis te delen en samenwerking te stimuleren.

Inspirerende pitches en workshops

Om meer te weten te komen over alle nieuwe tools en methodes van het NLAS programma hielden 21 onderzoekers een pitch van drie minuten om uit te leggen wat ze doen en hoe dat nuttig kan zijn voor andere onderzoekers. Aansluitend vonden twee rondes met workshops plaats waarin deelnemers de innovaties zelf konden zien, ervaren hoe een methode werkt en meedoen aan discussies over de mogelijkheden voor hun eigen onderzoek. Activerende methodes en presentaties die de diepte in gingen vergrootte het inzicht in agent-based models, microsensors, software sensing, organoids in fundamenteel en toegepast onderzoek en machine learning tools.

Nieuwe contacten

Tijdens de wrap-up zei een deelnemer: “Ik heb gezien dat er projecten zijn die overlappen met projecten waar ik aan werk, dus het lijkt me interessant om contact te leggen met deze mensen.” Anderen hadden al contact gezocht om de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. “Ik heb contact met iemand gelegd over wildlife tracking en edge computing. Ik ben daar ook erg in geïnteresseerd”, zei één van hen.

Van den Ende en de NLAS programmaleiders hopen het ‘nazomergevoel’ vast te houden door meer bijeenkomsten te organiseren om het leggen van warme contacten te stimuleren. De daaruit voortkomende samenwerkingsverbanden zullen de dierwetenschappen vooruithelpen om de belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dieren aan te gaan.

Over het NLAS programma

Alle projecten horen bij één van de drie NLAS onderzoekslijnen: sensortechnologie, complexe celsystemen, data en modellen. Dankzij innovatieve sensortechnologie ontstaan bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om de gezondheid en het welzijn van dieren continu en in real time te monitoren. Met complexe celsystemen (miniatuurversies van dierlijke weefsels) kunnen wetenschappers hun onderzoek verfijnen zonder gebruik te maken van invasieve meetmethoden en dierproeven. De derde lijn, innovatieve IT-oplossingen, helpt onderzoekers de steeds toenemende hoeveelheid gegevens om te zetten in bruikbare informatie over gedrag, gezondheid en welzijn van dieren.