Nieuws
Ondernemerschapsprijzen voor modulaire vertical farms en AI-kledingsorteerder
Drie jonge ondernemers sleepten afgelopen woensdag 22 mei prijzen in de wacht tijdens de finale van de Wageningen Entrepreneurship Grant. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door University Fund Wageningen in samenwerking met StartHub en helpt jonge innovatieve ondernemers om de eerste stappen te zetten met hun initiatief. De Future Resources Award van 25.000 euro ging naar Bart van Gorcum van Valuesort.ai, die een AI-tool ontwikkelt om tweedehands kleding effectief uit te zoeken op waarde. De Future Planet Award van 25.000 euro werd gewonnen door Nikolaos Alfieris van FarmVent, dat modulaire vertical farms met verse groenten ontwikkelt voor koks. Tom Kloosterman won met zijn initiatief Blauwe Bagger de publieksprijs, de Get Unstuck Award ter waarde van 7.500 euro.
Tweedehands kleding redden
“Het kost een medewerker gemiddeld een half jaar training om tweedehands kleding goed te kunnen sorteren,” pitcht Bart van Gorcum tijdens de strijd om de Future Resources Award. Hij nam het op tegen finalisten Matthew Halley van Soualigas, dat afval op Sint-Maarten omzet tot waardevolle grondstoffen, en Tom Kloosterman van Blauwe Bagger, dat bagger scheidt tot waardevolle grondstoffen. Van Gorcum van Valuesort.ai wist de jury te overtuigen met zijn AI-tool om kleding via een camera- en roboticasysteem te analyseren op merk, maat en kwaliteit en zo de werkelijke marktwaarde in te schatten van een kledingstuk. Daardoor kunnen sorteerbedrijven van tweedehandskleding sneller werken en de waardevolle kleding voor een betere marktprijs doorverkopen. En dat is hard nodig, aangezien er zo’n 7,5 miljard kilo aan tweedehandskleding per jaar wordt verzameld in Europa. De prijs was zeer welkom voor de ondernemer: “Ons huidige prototype is gemaakt van materialen van de Gamma. Met dit prijzengeld kunnen we ons volgende prototype een stuk beter maken.”
Groente kweken op locatie
“Indrukwekkend klein, onmogelijk groot”, luidt de slogan van FarmVent, het initiatief van Nikolaos Alfieris. Zijn modulaire vertical farms doen denken aan een taartvitrine naast de kassa, maar beloven in plaats van zoetigheid de meest verse groente en kruiden die de kok direct voor jou bereidt. De kok kiest zelf welke en hoeveel microgreens hij wil verbouwen. En als belangrijke bijvangst: het belast het milieu nauwelijks. De groenten worden verbouwd via aeroponics, zonder pesticiden en direct op locatie. De gereden voedselkilometers worden bespaard, er wordt minder groente weggegooid door afstemming op lokale vraag, en het is goedkoper voor de gebruiker. Alfieris nam het in de finale op tegen Emiel Smits van Aeroponics Outdoors, die een buizensysteem maakt om aardappelen tot 5 keer sneller te verbouwen, en Evelien Bos, die met haar initiatief PetPanel diervoedingstesten aanbiedt aan producenten, waarbij huisdierbazen thuis testen met hun huisdier.
Alfieris wist de jury te overtuigen op diverse vlakken. Voorzitter van de jury en mede-insteller van de prijs Heleen van Poecke roemde Alfieris om het verhaal rondom het businessmodel, de afgesloten partnerschappen, en zijn team. Dat Alfieris voor de tweede keer meedeed, vond de jury indrukwekkend. Van Poecke: “De jury houdt van doorzettingsvermogen. Dat is het belangrijkste kenmerk van een ondernemer, omdat progressie niet lineair is.”
Bagger is geen afval
Tijdens de intermezzo’s konden finalisten hulp vragen aan het publiek om hiaten in kennis, expertise of contacten op te vullen. Zo vroegen ze om experts op het gebied van thermodynamica, het kwantificeren van biodiversiteit, vrijwillige carbon credits en robotica. Ook mochten de finalisten een probleem opnoemen waarvoor ze het geld van de Get Unstuck Award, 7.500 euro, konden gebruiken. Het publiek stemde vervolgens wie in hun ogen de award het meest verdiende, met de meeste stemmen voor Tom Kloosterman. Met het geld gaat hij met zijn team van Blauwe Bagger een oven bouwen om met PFAS verontreinigde klei te kunnen afbakken op een temperatuur waarbij de PFAS uit elkaar valt.