Testimonial
Voortzetting Gijsbert Oomen Fonds
Acht jaar geleden richtte het echtpaar Pieter Oomen en Françoise Oomen-Kalsbeek het Gijsbert Oomen Fonds op. Dit fonds op naam binnen University Fund Wageningen biedt studenten uit Indonesië de mogelijkheid om te studeren aan Wageningen University & Research. De oprichters vernoemden het fonds naar hun zoon Gijsbert, die in 2000 op 23-jarige leeftijd onverwachts overleed aan een hartstilstand. “We hebben besloten om een fonds in zijn naam op te richten om hem te gedenken. We wilden dit wijden aan Indonesische studenten omdat hij geboren is toen wij in Indonesië woonden en werkten op een theeproefstation.” Na zijn HBO opleiding was Gijsbert net begonnen aan de Universiteit van Tilburg; hij heeft de studie nooit kunnen afmaken. Via het fonds op naam kunnen andere studenten namens hem een goede educatie volgen.
Tot het einde
Anno 2024 zit Françoise opnieuw aan tafel met het universiteitsfonds. Ditmaal vergezeld door haar twee dochters Agnes en Clasien. Ze is gekomen om haar betrokkenheid bij het Gijsbert Oomen Fonds te bestendigen. Haar man Pieter is recent overleden, en aangezien de schenkingsovereenkomst op zijn naam stond, moet er een nieuwe overeenkomst worden opgesteld. Dit is een administratieve formaliteit, die je in een periode van verliesverwerking er liever niet bij hebt, maar Françoise twijfelde niet om dit nu te regelen. “In principe wil ik dit blijven doen tot mijn einde er is.” Dankzij de steun van het Gijsbert Oomen Fonds kunnen studenten uit Indonesië zonder voldoende financiële middelen, toch een masterstudie volgen in Wageningen. De kennis die ze opdoen aan de beste landbouwuniversiteit ter wereld, nemen ze vervolgens mee terug naar hun thuisland om daar een verschil te kunnen maken.
Betrokkenheid
Françoise en Pieter hebben hun dochters destijds bewust betrokken bij de beslissing om een eigen Fonds op Naam te starten. Françoise: “Het was erg belangrijk voor ons om hun steun te hebben.” Ook vandaag hebben Agnes en Clasien veel moeite gedaan om bij dit moment te zijn. Clasien: “We zijn erg blij dat onze vader Pieter het de afgelopen 8 jaar heeft kunnen meemaken en heeft kunnen zien wat het fonds betekent voor studenten. Het is bijzonder om bij leven te kunnen meemaken wat de impact van je gift is. Dat het niet pas zover is als je er niet meer bent.”
Zichtbare impact
En die impact is er zeker. De eerste student die zij steunden in 2016 is pas nog langs geweest, vertelt Françoise. Hij coördineert nu landbouwkundige projecten van verschillende hulporganisaties door heel Indonesië om de lokale voedselproductie te promoten. Zijn studie in Wageningen heeft zeker bijgedragen aan deze belangrijke functie. Met hem en andere door het Gijsbert Oomen Fonds gesteunde studenten bouwde het echtpaar de afgelopen jaren een speciale band op: ze kwamen eten en namen soms vrienden mee, of kwamen bij hen uithuilen als ze in een moeilijke periode zaten. Andere studenten hadden hier minder behoefte aan. “Ik laat het altijd aan de student zelf of deze behoefte heeft aan contact,” aldus Françoise.
Selectie studenten
De uiteindelijke keuze voor de student die de jaarlijkse toekenning krijgt, maakt ze zelf uit een anonieme voorselectie: de universiteit selecteert eerst samen met het Anne van den Ban Fonds (het themafonds voor beurzen voor studenten uit lage lonenlanden binnen het Universiteitsfonds) een aantal studenten dat mogelijk gebruik kan maken van de financiële bijdrage vanuit het Gijsbert Oomen Fonds. Uit deze kandidaten kiest Françoise op grond van hun anonieme CV's en hun motivatiebrieven een beursaal. “Wat ik belangrijk vind is dat iemand heel duidelijk niet zou kunnen studeren zonder extra ondersteuning, of dat iemand met het soort studie dat hij gaat doen eigenlijk al meteen een heel goed salaris zou kunnen krijgen.” Belangrijk is ook dat de student zijn thuisland vooruit wil helpen. “Ik zoek altijd studenten die iets willen doen voor de Indonesische maatschappij met de kennis die ze in Wageningen kunnen opdoen.” Françoise, Agnes en Clasien zijn het er alle drie over eens: op deze manier leeft Gijsbert voort.
Interview Pieter en Françoise
Pieter en Françoise werden in 2017 al eens geïnterviewd over hun fonds op naam door Wageningen World. Lees dit uitgebreide interview hier terug (p.44).