Testimonial
Verduurzamen van evenementen in Wageningen
Meerdere groepen studenten in het vak Academic Consultancy Training (ACT) werkten samen met Stichting Onderweg naar Duurzaam om evenementen in Wageningen te verduurzamen – door middel van hands-on oplossingen voor lokale ondernemers en beleidsadvies aan de gemeente.
Stichting Onderweg naar Duurzaam is een non-profit organisatie gevestigd in Wageningen, die zich inzet voor het verduurzamen van evenementen. Dit doen ze door praktische oplossing te bieden voor lokale ondernemers en andere organisatoren van evenementen. Daarnaast helpt de organisatie bij het vertalen van landelijk beleid naar de lokale context en geeft advies aan de gemeente. Een van de projecten voor deze opdrachtgever ging over afvalmanagement op festivals en probeerde antwoord te geven op de vraag ‘hoe krijg je bezoekers van een festival zover dat ze afval in de prullenbak gooien en dan nog de juiste prullenbak kiezen?’. De studenten gebruikten bezoekers van Wageningse festivals in het Torckpark als casestudy. De onderzoeksresultaten werden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het evenementenbeleid in Wageningen en hielpen bij het vormen van een solide, goed onderbouwd advies.
De opdrachtgever was betrokken bij het dagelijkse proces van de ACT-groep en vergaderde wekelijk om op de hoogte te blijven, vragen te beantwoorden, onderzoeksmethodieken te bespreken en elkaar feedback te geven over de samenwerking.
De studenten gebruikten literatuuronderzoek, interviews en veldexperimenten met hardware materialen. Ze bespraken al hun bevindingen met de academisch adviseur en produceerden een zeer informatief en robuust rapport. ‘De uitkomsten van het onderzoek hebben we gebruik in onze rol als adviseur van de gemeente bij het vormen van een nieuw evenementenbeleid’, vertelt Casper. ‘Onze oorspronkelijke vraag was eigenlijk: hoe zorg je ervoor dat bezoekers je terrein en omgeving schoon houden en nieuwe vervuilen? Dankzij het inzicht van de groep werd de onderzoeksvraag in tweeën gesplitst en werd duidelijk dat als je zorgt voor geschikt verpakkingsmateriaal voor eten en drinken, bezoekers hun afval makkelijker op de juiste manier weggooien. Dit gaf het inzicht om vooraf te beslissen welke soorten afval er op het festivalterrein zullen ontstaan.’