
On-campus
Voeding en hersenveroudering
Deze cursus gaat in op de laatste wetenschappelijke ontdekkingen rondom leefstijlfactoren (met een zwaartepunt op voeding), om hersengezondheid, bij het ouder worden, te bevorderen. Vanuit verschillende perspectieven en kennisinstellingen wordt dit boeiende thema benaderd. Van epidemiologie en diëtetiek tot nutritionele neurowetenschap, om te verkennen hoe (nutritionele) biomakers, dieetstrategie, leefstijlinterventies, darm-hersensignalering allemaal bijdragen aan hersenveroudering, maar ook het voorkomen -of- vertragen van (het krijgen) van dementie. Ook gaan we dieper in op de ziekte van Parkinson. Krijg waardevolle en toepasbare inzichten van experts in het werkveld, zoals gerespecteerde onderzoekers, docenten, en diëtist-onderzoekers. Zij delen baanbrekend onderzoek en praktische strategieën, gericht op het behouden van cognitieve functies bij het ouder worden.
Doelgroep
Deze cursus is interessant voor iedereen die op zoek is naar de laatste wetenschappelijke kennis rondom voeding & hersengezondheid. Zoals medische professionals (psychologie/neurologie), geriaters, klinische onderzoekers, apothekers, managers uit het gezondheidsbedrijfsleven (food, pharma, supplementen), gezondheidszorg beleidsmakers, maar ook voedingswetenschappers, diëtisten en professionals in de ouderenzorg.
Leeruitkomsten
Na het voltooien van dit programma kun je:
- Gedegen en accuraat geïnformeerd worden over lopende wetenschappelijke onderzoeken over voeding tegen versnelde hersenveroudering
- Inzicht krijgen in darm-brein connectie als aangrijpingspunt voor symptoombestrijding bij hersenveroudering en ziekte van Parkinson
- Inzicht krijgen in de link tussen wetenschappelijk voedingsonderzoek en het brein met het oog op preventie van dementie
- Bovenstaande leerdoelen zoveel mogelijk vertalen naar praktische handvatten voor zorgprofessionals, die werken met oudere volwassenen en risicogroepen
Programma
Opzet en onderwerpen
Voorafgaand aan de cursus op de Campus van WUR krijgt men, ter voorbereiding, toegang tot een online module rondom healthy aging/hersenveroudering.
In een plenair deel op de campus gaan we o.a. in op:
- Voeding bij preventie van dementie
- Gedragsonderzoek met fMRI
- Darm-brein as: trials en mechanismen
- Risicoreductie dementie door leefstijl
- Fecal Microbiota Transplantation
In een interactieve parallel sessie kan gekozen worden voor 2 van de 3 topics:
- Darm-immuun-brein as
- MIND-dieet: preventie vanuit de diëtetiek
- Nutriëntencombinaties & hersenveroudering
In een paneldiscussie is tot slot volop ruimte voor eigen inbreng van deelnemers gericht op toepassen van kennis in de werkomgeving.
Programma
8.45 Welkom met koffie en thee
9.15 Introductie door Astrid Kühlkamp, Wageningen Academy
9.20 De rol van voeding bij preventie van dementie door dr. Yannick Vermeiren, WUR
10.00 De interactie tussen voeding, darmen en de hersenen bekeken vanuit de cognitieve neurowetenschappen door Prof. Esther Aarts, Donders Institute for Brain, Cognition & Behaviour
10.30 Pauze
11.00 De rol van leefstijl(interventies) voor risicoreductie van dementie door Prof. Sebastian Köhler, Maastricht University
11.30 Research & trials: darm-hersen mechanismen en Fecal Microbiota Transplantation (FMT) bij ziekte van Parkinson door Prof. Roosmarijn Vandenbroucke, Universiteit Gent
12.00 Lunch
13.00 PARALLEL SESSIES (3 topics, kies er 2)
±13.00-14.00: Ronde 1 (voorkeurstopic 1)
±14.10-15.10: Ronde 2 (voorkeurstopic 2)
15.15 Pauze
15.40 Paneldiscussie
16.10 Afsluiting
16.20 Drinks & bites
Certificaat
Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat. Daarnaast zijn voor de 2025-editie de volgende accreditaties aangevraagd:
- ADAP Diëtisten
- Nederlandse Vereniging voor Neurologen
- Verpleegkundig Specialisten
Gecoördineerd door
Inschrijven
Meld je nu aan voor deze cursus.