Studentenverhaal
Student Simon Schowanek - BSc Bos- en Natuurbeheer
Ik wist al van jongs af aan dat ik iets met natuur wilde gaan studeren. Daarom was ik initieel in Gent gestart met de opleiding bio-ingenieur, met het oog om daarna de specialisatie land- en bosbeheer te gaan volgen. Na een jaar had ik door dat het toch niet zo mijn ding was en begon ik naar alternatieven te kijken.
Ik wou nog steeds erg graag iets met natuur doen op universitair niveau en biologie leek mij wat teveel op de studie bio-ingenieur, dus dan bleef er in België niet zoveel over. Een vriend van mij studeerde op dat moment Bos- en Natuurbeheer in Wageningen en raadde me aan om eens te komen kijken. Zonder onder écht goed te weten wat de richting precies inhield heb ik me ingeschreven, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.
Opleiding
Wat de opleiding zo uniek maakt: de combinatie van maatschappij en wetenschap, wat in België gewoonweg niet bestaat. De studie is specifiek gemaakt rondom “natuurbehoud”, veeleer dan een brede opleiding te zijn waar je later specialiseert. Dat is ook het leuke aan de studie: vanaf dag 1 ben je bezig met de dingen die je intrigeren en alle vakken zijn ook écht nuttig voor wat je later wilt doen.
Wat ik persoonlijk het allerbeste vind aan Wageningen is dat je een enorme keuzevrijheid hebt in wat je allemaal van vakken kiest. Veel van je vakken zijn vrij te kiezen, en je beschikt over een hele resem mogelijkheden, waardoor je kan toeleggen op zowat elk onderwerp. Daardoor zijn er geen twee personen die exact dezelfde richting hebben gevolgd.
Studeren in Nederland is wel wat anders dan België. Hier focust men ook hard op de praktische kant van natuurbeheer, waardoor je aan het eind van je studie al flink wat praktische ervaring hebt opgedaan, in tegenstelling tot België waar het vaak veeleer theoretisch blijft. Bovendien zijn de lessen en contact met je proffen veel informeler (je spreekt proffen bijvoorbeeld bij hun voornaam aan).
Ook belangrijk om te weten, is dat studeren aan een Nederlandse universiteit duurder is dan in België. Nederlanders krijgen daarvoor studiefinanciering van de overheid, maar als Belg heb je daar over het algemeen geen recht op, wat een flinke hap uit je budget kan zijn. Daarnaast is ook het vervoer redelijk duur (wederom krijgen Nederlandse studenten gratis openbaar vervoer van de overheid, waar je als Belg geen recht op hebt) al bestaat er gelukkig een goed carpoolsysteem voor Belgen in Wageningen.Tot slot, maar niet onbelangrijk is er het niet zo kleine cultuurverschil, voor mij was het toch even wennen om in Nederland te kunnen gedijen, maar uiteindelijk heb ook ik m’n draai hier gevonden, en dat het hier soms zo anders is maakt het ook wel weer leuk.
Studentenleven
Met het studentenleven in Wageningen hou ik me vrij weinig bezig aangezien ik al genoeg werk heb daarbuiten. Studeren neemt vrij veel tijd in beslag en ik ben ook nog in België bij verschillende verenigingen actief. Desondanks is er altijd wel iets te doen. Maar je moet er bijnemen dat alles in de stad voor en door studenten is, daarbuiten is het aanbod eerder beperkt.
Toekomst
Hoogstwaarschijnlijk wil ik later richting onderzoek gaan. Echt zeker is het nog niet, maar ik ben de universiteit nog niet meteen beu.