Update

Lactastic studie: Het effect van dagelijkse inname lactose op het darmmicrobioom bij personen met het lactase non-persistente genotype

De afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen Food & Biobased Research heeft van augustus tot december 2021 de Lactastic studie uitgevoerd. Het doel van deze studie was om de effecten op het microbioom en lactose intolerantie klachten te onderzoeken van een herhaalde en toenemende dagelijkse dosis lactose in lactase niet-persistente Aziatische deelnemers.

Achtergrond onderzoek

Lactose is een van nature aanwezige suiker in de meeste zuivelproducten en producten op basis van zuivel. Individuen die het enzym lactase in hun darmen missen, zogenaamde genetisch lactase niet-persistente individuen, zijn niet in staat lactose in de dunne darm te verteren en te absorberen. Dit komt heel vaak voor: ongeveer 80% van de Aziatische bevolking is lactase niet-persistent. Op het moment dat lactose niet in de dunne darm verteerd wordt, dan kan dit als energiebron voor het microbioom dienen en daarmee ook invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling ervan. Als de dagelijkse inname van lactose de eventuele lactose intolerantiesymptomen zou verminderen, kunnen deze personen mogelijk dagelijks bepaalde zuivel- en zuivelproducten consumeren zonder maag-darmklachten te ervaren.

Onderzoeksopzet

24 deelnemers volgden de complete studieperiode van 12 weken. Gedurende deze weken consumeerden zij tweemaal daags een toenemende hoeveelheid lactose en noteerden zij hun maag-darmklachten. Voorafgaand aan en aan het einde van de interventie ondergingen zij een lactose ademtest en leverden zij hun ontlasting in.

Resultaten

Na de 12-weekse interventie met de twee dagelijkse consumptie van lactose vonden we dat de samenstelling van het microbioom zich had aangepast op de aanwezigheid van lactose. Er waren meer bifidobacteriën aanwezig. Het gunstige van deze bacteriën is dat zij in staat zijn het lactose te verteren zonder de vorming van gas, wat vaak wel het geval is bij andere groepen bacteriën die het lactose fermenteren, waardoor er maag-darmklachten kunnen ontstaan. We zagen ook dat de capaciteit van het microbioom om lactose te verteren was verhoogd. Dit kwam overeen met een significante verbetering in de ademtest na de 12-weekse interventie, welke een indicatie is voor een verlaging van lactose intolerantie. Deze resultaten suggereren dat bij continue blootstelling aan lactose, het microbioom zich zo kan aanpassen dat het lactose verteerd worden zonder dat er maag-darmklachten ontstaan. De resultaten van deze studie zijn ook gepubliceerd, de publicatie is hier te vinden.

Onze onderzoeken

Mocht u interesse hebben in deelname aan andere onderzoeken bij de WUR, kijk dan eens op de pagina deelnemers gezocht, of meldt u aan in onze database: Deelnemers Database - Welcome (wur.nl)