Nieuws

Inclusieve catering in de praktijk

article_published_on_label
15 april 2024

Vanuit de visie op Food & Beverage heeft WUR met de cateraars afgesproken dat inclusie een kernwaarde is bij de catering op de campus. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe houden de cateraars bijvoorbeeld rekening met verschillende eetculturen en budgetten? Hoe zorgen zij dat ze sociaal werken en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen inzetten?

Dat deze onderwerpen belangrijk worden gevonden door WUR-medewerkers en studenten bleek ook tijdens de Bitterbal dialoog op 4 april in Impulse waar medewerkers, studenten én cateraars praatten over de toekomst van de WUR-restaurants.

Arbeidspotentieel

Om met de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te beginnen. Zij vormen een groot onbenut arbeidspotentieel voor organisaties. Volgens schattingen van het CBS gaat het in Nederland om zo’n 1,3 miljoen mensen. De cateraars van WUR zetten zich graag in voor  deze doelgroep. Zoals Compass, die in de restaurants in Forum, Orion en Leeuwenborch de catering verzorgt.

Esther van Seters, community manager van Compass vertelt: ‘Wij werken samen met Jops om een duurzame werkplek te creëren voor mensen met een functiebeperking. Daarnaast werken we samen met The Colour Kitchen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden, te ontwikkelen en op te leiden. Dit doen we om uiteindelijk onbenut talent naar een betaalde baan te brengen.’ Michel van Vlaanderen is chef-kok in Orion Restaurant. Hij heeft een concreet voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uitziet. ‘Bij mij in de keuken werken twee medewerkers met een functiebeperking. Het is belangrijk dat zij zich bij mij welkom voelen, net als alle andere medewerkers die we in dienst hebben.’

Diversiteit belangrijk

Bij Impulse werkt OSP (Vermaatgroep) dagelijks met medewerkers uit deze doelgroep. ‘Ik vind het leuk om bij OSP te werken, omdat het werk gevarieerd is’, zegt leerling-kok Sara. ‘Ook krijg ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid, waardoor ik mijn creativiteit kan gebruiken.’

Sara’s verhaal past helemaal bij de filosofie van OSP, voor wie diversiteit in teams ontzettend belangrijk is. ‘Verschillende achtergronden en ervaringen zorgen weer voor verschillende ideeën’, zegt Dax Moens van OSP. ‘Als iedereen deze ideeën durft te delen en naar elkaar luistert, bruist de creativiteit en kom je echt tot nieuwe inzichten.’ Over mooie verhalen gesproken, Jops medewerker Manuel werkt dagelijks voor MAAS, de leverancier van alle koffieautomaten. Manuel is er verantwoordelijk voor het onderhoud, de reiniging en het bijvullen van de koffiemachines. ‘Hij begon ooit met 4 uur per dag,’ zegt Vera Verberne van MAAS, ‘maar dat gaat zo goed dat Manuel nu zelfs 5 uur per dag wil gaan werken. Samen met zijn begeleiding gaan wij bekijken of dit mogelijk is'.

Ideale begeleiding door Harrie

Compass en Omnia-cateraar Hutten (die ook Jops-medewerkers inzet ) laten allebei weten dat inclusie als kernwaarde af en toe wel wat praktische uitdagingen geeft. ‘Zo is goede begeleiding nodig’, zegt Esther. ‘En soms is het werktempo ook iets lager.’ Om dergelijke begeleiding goed te kunnen bieden, heeft Jacco de Waal van Hutten onlangs een zogeheten Harrie-training gevolgd bij UWV. ‘Harrie is het beeld van de ideale persoon om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden. Harrie staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.’

Verschillende eetculturen

Inclusie betekent ook aandacht hebben voor de enorme variëteit aan eetculturen. Van Vlaanderen vertelt hoe Compass dit in Orion doet. ‘We bieden elke dag internationale gerechten aan, denk aan poké bowls, streetfood en wokgerechten. Daarbij proberen we voor ieder wat wils te maken, en bereiden we zowel vlees-, vegetarische als vegan maaltijden.’ Hutten heeft begin dit jaar een nieuwe chef-kok aangenomen: Djoelan Bovenschen. Groot voordeel is dat hij veel heeft gereisd en in het buitenland talloze ervaringen op kookgebied heeft opgedaan. ‘Voor mij is het dan ook een mooie kans om verschillende smaken en culturen op een bord samen te brengen, aldus Djoelan.’

Steeds inclusiever

Betaalbaarheid blijft daarnaast een belangrijk onderwerp. Dat bleek ook tijdens de Bitterbal dialoog op 4 april. Want wat is betaalbaar en wat mag je voor een bepaalde prijs verwachten van een cateraar? Compass heeft een budgetassortiment met de naam ‘Basket’. Daarin zitten bijvoorbeeld betaalbare en belegde broodjes en ook losse broodjes en los beleg. Compass gaat op korte termijn het Basket assortiment uitbreiden om zo tegemoet te komen aan de behoefte aan lager geprijsde items die tijdens de Bitterbal dialoog naar voren kwam. 'Verder bieden we elke dag een warme maaltijd voor slechts € 5,95. Compass blijft graag in gesprek met WUR community om te zien of het aanbod voldoet aan de uiteenlopende wensen', aldus community manager Esther van Compass.

Toekomst

Plannen voor de toekomst zijn er legio bij alle organisaties. Zo is Compass een proef gestart met Trash’ure taarten, een duurzame en sociale bakker uit Nijmegen. Hun taarten worden gemaakt door vluchtelingen en zijn gemaakt van gered groente en fruit. Maar vooral willen alle partijen nog steviger met WUR samenwerken om de catering steeds inclusiever te maken. Het slotwoord daarover is voor Sjoerd van den Berk, jobregisseur bij WUR. ‘Ik zie dat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die nu bij WUR werken, het erg naar hun zin hebben en goed worden begeleid. Daar gaat natuurlijk een zorgvuldige matchingsprocedure door Jops aan vooraf. Wij proberen goed in te schatten of iemand op die plek en bij dat team past. Dat is belangrijk, omdat je wilt dat mensen een positieve ervaring opdoen, waardoor ze als mens en medewerker groeien.’

WUR's visie

Wat zegt de WUR-visie over inclusie? Voor het vergroten van sociale impact, verlangt WUR van haar samenwerkingspartners dat zij inclusie als kernwaarde omarmen. Naast het duurzaam inpassen van mensen aan de zijlijn (social return), appelleert dit ook aan ruimte voor en tegemoetkomen aan behoeften van verschillende doelgroepen, van verschillende culturen, eetvoorkeuren en budgetten. Daarnaast vindt WUR het belangrijk dat de horeca toegankelijk is voor minder validen en een uitnodigende en veilige sfeer heeft.