Dialogue
DocuScience: NextGen: changing the food system
De Amerikaanse projectgroep Farmlink ziet het gebrek aan voedselzekerheid als een groot probleem. Zij pakken dit aan door voedseloverschotten van het land te vervoeren naar voedselbanken in de buurt. Zo verminderen ze de voedselverspilling aan het begin van de voedselketen én de tekorten bij de voedselbank. Dit is hoognodig in een wereld waar miljarden kilo's aan voedsel verloren gaan terwijl tegelijkertijd miljoenen mensen hongerlijden. Een ongelofelijke tegenstrijdigheid waar wereldleiders al decennialang hun hoofd over breken. In het project Farmlink is een groep van meer dan 100 studenten - een nieuwe generatie doeners - opgestaan met maar één doel: het voorkomen van honger en voedselverspilling.
Abundance - The Farmlink Story
Over de hele wereld wordt door de keten heen ongeveer een derde van het voedsel geproduceerd voor de afvalbak, verbrandingsoven, biovergister of vuilnisbelt. Een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van ons voedselsysteem. Niet voor niets dat het tegengaan van voedselverspilling één van de top 3 klimaatoplossingen is. Daar komt bij dat wereldwijd meer dan 800 miljoen honger leiden, terwijl we genoeg voedsel produceren om iedereen op de wereld van eten te voorzien. Hier gaat dus duidelijk iets mis in het verbinden van vraag en aanbod.
Het lijkt een onoplosbaar probleem in schaal en complexiteit. Tijdens de COVID-19 crisis is dit probleem uitvergroot doordat veel mensen hun inkomen kwijtraakten en producenten hun afnemers (o.a. door het sluiten van horeca). Als reactie hierop is een groep studenten in de Verenigde Staten begonnen met Project Farmlink. Door de frisse en kritische blik en het out-of-the-box denken van deze studenten, kon deze groep met nieuwe oplossingen aan de slag en uitgroeien tot een initiatief met grote impact. Samen hebben zij meer dan 50 miljoen kilo aan voedsel gered en bijgedragen aan vele extra maaltijden.
In de korte documentaire Abundance: the Farmlink story worden we meegenomen in het ontstaan en de ontwikkeling van het impactvolle Farmlink Project. Ook delen ze hun visie over een toekomstbestendig en houdbaar voedselsysteem. Mede-oprichter en CEO van Farmlink Ben Collier vergezelt ons via een videoverbinding voor een gesprek over zijn ervaringen en advies voor de Nederlandse NextGen.
Goed om te weten: dit programma is Engels gesproken.
Details
De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 19:00u, de zaal (auditorium) is open vanaf 18:30u. Registreren is niet nodig, maar zorg dat je op tijd bent want vol=vol. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten aan de bar in Faculty Club Novum.
Vooraf een hapje eten in restaurant Novum?
Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start om 17:30u. Voor 18,25 euro wordt je voorzien van een heerlijk (verspillingsvrij) vegetarisch hoofdgerecht, een nagerecht en een drankje. Reserveren is vereist en kan via welkom@restaurantnovum.nl. Graag DocuScience vermelden in de e-mail. Voor dinergasten wordt een stoel gereserveerd in de zaal, dus heb je gegarandeerd plek bij de documentaire.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Over DocuScience
DocuScience is een nieuw programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!