On-campus

Rundveevoeding voor gezondheid en milieu

In deze cursus krijg je de nieuwste kennis en informatie over gezonde voeding voor koeien. Je leert hoe je een gezond rantsoen kunt samenstellen voor melkvee in verschillende stadia. Je gaat zowel met theorie als in de praktijk aan de slag. Ook leer je over de invloed van voeding op de uitstoot van stikstof en methaan en hoe je de uitstoot kan verlagen.

Organisator Wageningen Academy
Datum

di 19 november 2024 tot wo 20 november 2024

Duur 2 dagen
Aantal deelnemers 15 - 30
Prijs € 1.295,00
Prijsomschrijving Incl. materialen, lunches, koffie/thee en water.

Deze cursus staat niet open voor aanmelden. Je kunt alvast interesse tonen in onze volgende editie.

Doelgroep

De cursus is samengesteld voor professionals (wo- en hbo-niveau) uit de rundveesector en verwante voerindustrie. Studenten uit het onderwijs en onderzoek zijn ook welkom, net zoals dierenartsen en deelnemers uit de (toeleverende) industrie of overheid.

Deze cursus is geaccrediteerd voor 10 PE-Veterinair punten (2023).

Leeruitkomsten

Na het voltooien van dit programma kun je:

  • Bepalen wat goede voeding is voor melkkoeien.
  • Deze kennis toepassen in je dagelijkse werk.

Programma

Wat eten koeien, en welk rantsoen past het beste bij melkvee? De tweedaagse cursus zal een breed scala aan onderwerpen behandelen die van belang zijn voor de melkveehouderij. Naast een rondleiding op een melkveebedrijf en een casestudie, vertellen specialisten over rundveevoeding in relatie tot gezondheid en klimaat. Alle theorie die we behandelen koppelen we aan praktijkvoorbeelden.

Een van de belangrijkste onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen is de eiwitverwerking. Dit is van groot belang omdat het de melkproductie van de koeien beïnvloedt. Docenten behandelen voederwaardering, vetmetabolisme en melkvetzuurpatroon van koeien. Dit laatste levert belangrijke informatie op over de gezondheid van de koeien en de kwaliteit van de melk.

Een ander belangrijk onderwerp is het management tijdens de transitiefase van koeien. Dit is de periode waarin de koeien van droogstand naar lactatie gaan. Het onderwerp vraagt om speciale aandacht om de gezondheid van de koeien te blijven ondersteunen.

Daarnaast behandelen we het verminderen van methaanuitstoot, wat van belang is voor een duurzamere melkveehouderij.

Certificaat

Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.

Gecoördineerd door

Blijf op de hoogte