Op locatie

Doelsturing: oplossingsrichting voor stikstof, water en klimaat in de Nederlandse landbouw

Als beleidsmedewerker of projectmedewerker bij een overheid of een adviesbureau, moet je kritische vragen kunnen stellen over de problematiek rond stikstofemissies, bodem- en waterkwaliteit in samenhang met broeikasgasemissies. In deze cursus wordt de complexiteit en onderlinge samenhang uitgelegd aan de hand van analysemodellen en praktische, wetenschappelijk onderbouwde oplossingsrichtingen. Aansluitend komen de kansen en uitdagingen aan bod van doelsturing als oplossingsrichting.

Organisator Wageningen Academy
Datum

wo 21 mei 2025 tot do 22 mei 2025

Duur 2 dagen
Aantal deelnemers 15 - 32
Locatie Renkum
Prijs € 1.395,00

Doelgroep

Beleidsmedewerkers en projectleiders bij provincies, waterschappen en adviesbureaus zijn welkom. De cursus is relevant als je betrokken bent bij gebiedsplannen voor het landelijk gebied (landbouw en natuur) met aandacht voor:

  • Luchtkwaliteit en de stikstofproblematiek, het beschermen van Natura 2000 gebieden;
  • Waterkwaliteit, het realiseren van doelen van de Kaderrichtlijn water;
  • Bodem en klimaat, het vastleggen van koolstof en emissies van methaan en lachgas.

Leeruitkomsten

Na het voltooien van dit programma kun je:

  • Inzicht in de processen die de natuur, de bodem, het klimaat en de waterkwaliteit beïnvloeden.
  • Vanuit dit inzicht kun je met kennis van zaken werken aan de ambitieuze doelstellingen die zijn geformuleerd.
  • Aan de slag gaan met oplossingen die bijdragen aan effectievere beleidskeuzes of projectbeslissingen.
  • Begrip van alle processen en de onderlinge beïnvloeding ten behoeve van de integrale aanpak.

Programma

Tijdens deze cursus leer je de stikstofkringloop, de fosfaatkringloop en de koolstofkringloop gedetailleerd begrijpen. Daarnaast krijg je meer inzicht in de bodemprocessen die daarbij een rol spelen en hun invloed op de lucht-, bodem- en waterkwaliteit en het klimaat. Je krijgt een helder overzicht van bronnen en verliezen naar lucht en water.

Ook leer je over de invloed van het agrarisch management en de emissie van nutriënten. We behandelen voorbeelden op het gebied van diervoeding, stalsystemen en aanwendingstechnieken. En lichten toe hoe keuzes over bemesting, bodembewerking en gewassen van invloed zijn op de ambitieuze doelstellingen. Op deze manier leer je de agrarische praktijk begrijpen, inclusief de afwegingen die daarbij een rol spelen.

Aan de hand van deze kennis en inzichten wordt ingegaan op het concept doelsturing als oplossingsrichting voor de nutriënten- en broeikasgasproblematiek in het landelijk gebied. Daarbij wordt ingegaan op de kansen en uitdagingen die daarmee samenhangen en wordt uitgelegd hoe het halen van de beleidsdoelen samenhangt met innovaties en veestapelreductie.

Als deelnemer word je uitgedaagd om op basis van de opgedane kennis te oefenen met het formuleren van onderbouwde keuzes, zodat je de opgedane kennis eigen maakt en kunt toepassen, met aandacht voor de effecten op natuur, gezondheid en klimaat.

Download de flyer voor het volledige programma.

Gecoördineerd door

Inschrijven

Meld je nu aan voor deze cursus of download eerst de flyer.

Als alle bedrijven innovaties op een juiste manier implementeren in hun bedrijfsvoering, dan kunnen we de stikstof-, water- en klimaatdoelen halen. Aangezien dit zeer onwaarschijnlijk is, blijft gedeeltelijke extensivering ook nodig.
Gerard Ros, senior-onderzoeker nutriëntenmanagement en Wim de Vries, hoogleraar milieusysteemanalyse