Update
CHOKO studie: het effect van kori-tofueiwit op het cholesterolgehalte in bloed
De afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen Food & Biobased Research en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University hebben van september t/m december 2021 de CHOKO studie uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was om te toetsen of het herhaaldelijk eten van producten met toegevoegd kori-tofueiwit (verwerkt in brood) een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte en bloeddruk.
Achtergrond onderzoek
Kori-tofu is in Nederland nog vrij onbekend, maar wordt al op veel plekken in Azië (met name Japan) gegeten. Kori-tofu betekent letterlijk ‘bevroren tofu’. Tijdens het invriezen veranderen de eigenschappen van de tofu.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek duurde 12 weken. De 48 deelnemers consumeerden gedurende 2 keer 4 weken testvoeding op basis van tarwebrood waarin kori-tofueiwit of wei-eiwit uit koemelk zat verwerkt. Deelnemers kregen beide producten.
Resultaten
Het onderzoek is goed verlopen, 45 deelnemers hebben het onderzoek afgerond en zij hebben 99% van alle voorgeschreven sneetjes brood opgegeten.
Na 4 weken gebruik van het Kori-tofu brood zagen de onderzoekers een significante daling in cholesterolwaardes, bloeddruk en bloedwaardes die wat zeggen over de suikerspiegel in de afgelopen periode. Echter zagen de onderzoekers ook een significante verbetering in cholesterolwaardes in de controlegroep, maar dit was minder sterk dan in de Kori-tofu groep.
De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen de Kori-tofu groep en de controlegroep. Dit betekent dat we niet kunnen concluderen dat het gebruik van brood met Kori-tofu significant beter is voor uw cholesterol- en suikerwaardes dan brood met controle-eiwitten (wei).
Onze onderzoeken
Mocht u interesse hebben in deelname aan een onderzoek, kijk dan eens op de pagina deelnemers gezocht.
Mocht u interesse hebben in deelname aan andere onderzoeken bij WUR, kijk dan eens op de pagina deelnemers gezocht, of meld u aan in onze database: Deelnemers Database - Welcome (wur.nl)