Betere groenteteelt in Tanzania is goed voor boer en voor consument
Het hele jaar door goede en betaalbare groente voor Afrikanen en tegelijk hogere inkomens voor de telers. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) probeert dat te bereiken met onderzoek en gerichte teeltadviezen aan boeren in Tanzania.
De vraag naar groente in Afrika neemt toe doordat de bevolking groeit. Daarnaast wonen steeds meer mensen in de steden. Dat maakt dat steeds meer mensen in de steden voor hun groenten afhankelijk zijn van de aanvoer van groenten naar de stad.
Voor telers is de groeiende vraag een gunstige ontwikkeling, omdat de groenteteelt een belangrijke bron van inkomsten voor ze is. Ook de traditionele handelaren, en in toenemende mate supermarkten, willen graag aan de toenemende vraag voldoen. Vooral de opkomende supermarkten vragen van boeren om het hele jaar groenten te leveren van een constante kwaliteit.
Voldoen aan vraag supermarkten
De telers kunnen maar moeilijk aan die vraag van de supermarkten voldoen. De manier waarop de boeren hun groente telen leidt tot een wisselende kwaliteit van de groente. Daar komt bij dat ze niet het hele jaar rond kunnen leveren omdat ze meestal niet planmatig werken en bijvoorbeeld van het regenseizoen afhankelijk zijn.
Onderzoekers van PPO helpen de boeren om hun teelt te verbeteren. Dat begint al bij de opkweek van het plantgoed. De boeren zaaien de groente op kleine stukjes grond en planten de zaailingen daarna over naar het open veld. Probleem is vaak dat de omstandigheden op het stukje grond niet optimaal zijn, waardoor het zaad slecht en onregelmatig opkomt. Wat er opkomt vertoont bovendien grote variatie in grootte en kwaliteit. Gevolg daarvan is dat de zaailingen zich na het planten niet goed vestigen in het veld en dat het gewas zo geen goede start heeft.
De oogst plannen
De onderzoekers ontwikkelen plantschema’s en technieken waarmee de boeren beter de periode kunnen voorspellen wanneer de groenten oogstrijp zijn. Ook zoeken de onderzoekers naar methoden waarmee de boeren het proces van opkweken en verplanten beter in de vingers krijgen.
De onderzoekers testen wat goede teeltmethoden zijn en wat ze kosten. Hierbij werken de onderzoekers nauw samen met lokale boeren. Als het onderzoek goed verloopt, willen de onderzoekers de methode overbrengen naar andere gebieden van Tanzania.