Faciliteit

Benthoslaboratorium

Het team van het benthoslaboratorium voert bemonsteringen uit, analyseert de monsters en verwerkt de data tot rapportages voor opdrachtgevers en tot wetenschappelijke publicaties. Wij zijn gespecialiseerd in macrofauna en beschikken over een breed scala aan bemonsteringsapparatuur.

In het benthoslaboratorium is veel ervaring met bestandsopnames, monitoring, effectenstudies, exotenonderzoek, dieetstudies en discardanalyses.

Het Wageningen Marine Research-benthosteam bestaat uit een groep technische assistenten, analisten en onderzoekers, zowel in Den Helder als in Yerseke.

Mariene macrofauna

De analyse van monsters van bodemdieren (macrozoöbenthos) is onze hoofdtaak en ook direct onze voornaamste specialiteit. Ons specialisme richt zich met name op de taxonomie en ecologie van ongewervelde dieren die in de bodem leven. We analyseren bodemmonsters en andere substraten uit de Noordzee, Waddenzee en het Deltagebied en bepalen de soortensamenstelling, abundantie en biomassa van macrozoöbenthos.

Automatische beeldherkenning

TTbenthosWebsite_low quality.png

Ons team ontwikkelt methoden om automatisch de aanwezigheid van benthische soorten (zowel individuen als aggregaties van soorten) te detecteren op verschillende soorten beeldmateriaal. Voorbeelden zijn videobeelden van de noordzeebodemsurveys of dronebeelden van droogvallende mosselbanken.

klaverbank3.jpg

In de eerste plaats worden op de beelden de aanwezige fauna geïdentificeerd, geteld, gemeten of in kaart gebracht. Ten tweede worden methodologische regels voor detectie, die belangrijk zijn voor het verkrijgen van gestandaardiseerde resultaten, verwerkt in de methodiek, zodat eenduidige informatie verkregen wordt die aan de eisen van de monitoring voldoen. Door het uitvoeren van controles en het aanleren van nieuwe soorten worden de methoden steeds verbeterd en verreikt. Ook wordt gewerkt aan de identificatie van abiotische eigenschappen, zoals de aanwezigheid van grind, zand of slib.

Moleculaire identificatie van soorten

Het Wageningen Marine Research-benthosteam pioniert op het gebied van moleculaire identificatie en kwantificatie van soorten. Deze techniek is met name efficiënt in de analyse van planktonmonsters uit bijvoorbeeld ballastwater of de monitoring van vis- en schelpdierlarven.

Ecosysteembenadering

Het Wageningen Marine Research-benthosteam is aangesloten bij een milieulaboratorium waar fysische en chemische analyses worden uitgevoerd. Het milieuchemisch laboratorium beschikt over een aantal biochemische bepalingen. Ook heeft dit lab een mesocosmtuin, waarin effectenstudies kunnen worden uitgevoerd.

Kwaliteit

Het Wageningen Marine Research-benthosteam besteedt aandacht aan kwaliteitsbeheer. Naast beschreven procedures is het team aangesloten bij Europees ringonderzoek (NMBACQ), waardoor de taxonomische analyses vergelijkbaar zijn met die van laboratoria door heel Europa. Het laboratorium onderhoudt een eigen referentiecollectie en slaat onderzochte monsters meerdere jaren op. Deze opslagduur kan worden verlengd al naar gelang de wensen van de opdrachtgever.

Publicaties