Dienst
Analyse van tuinbouwsubstraten
BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research is uitgerust met verschillende laboratoria, kweekkamers en plantenkassen die geschikt zijn voor de allerlaatste meet- en onderzoeksmethoden voor substraten bestemd voor de tuinbouw.
BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft ervaring met tal van substraten, zoals minerale vezels, minerale granulaten, synthetische vezels en schuimen, evenals veenproducten, potgronden en compost.
Substraat testmethoden
Een scala van (inter)nationale testmethoden, vaak ontwikkeld door onze deskundigen, kunnen worden toegepast. Deze testen kunnen fysisch, chemisch of biologisch van aard zijn en onder meer herbevochtigingssnelheid, vochtgesteldheid, duurzaamheid en fytotoxiciteit omvatten.
De testervaring van BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research is gebruikt voor het samenstellen van een inleidend programma voor klanten die zich bezighouden met de introductie of ontwikkeling van nieuwe substraten: ‘Stepwise assessment of horticultural substrate’ (stapsgewijze analyse van tuinbouwsubstraten). Dit programma kan eveneens worden gebruikt voor het evalueren en verbeteren van bestaande substraten.
Metingen nieuwe substraten
Bij nieuwe substraten is het van belang om al in een vroeg stadium te weten of er al dan niet aan de eisen van professionele tuinbouw wordt voldaan. Deze eisen kunnen worden gemeten aan de hand van (inter)nationale testmethoden of hiervan afgeleide aangepaste methoden. Gangbare metingen betreffen vochtgesteldheid, afwezigheid van toxiciteit en duurzaamheid. Onze deskundigen ontwikkelden een stapsgewijze reeks testen voor de ontwikkeling en analyse van nieuwe substraten.
Basisanalyses
Door met een selectie van basisanalyses te beginnen, wordt al in een vroeg stadium en tegen beperkte kosten duidelijk of het materiaal potentie heeft. Tot deze metingen kunnen microscopische analyse, wortelpenetratieweerstand, zinksnelheid en fytotoxiciteit behoren.
Essentiële analyses
De essentiële analyses geven informatie over vochtgesteldheid, herbevochtigingssnelheid, chemische samenstelling en duurzaamheid van het product.
Speciale analyses
Voorbeelden van speciale analyses zijn krimp-, deeltjesgrootte- of waterdoorlatendheidanalyses. Wageningen University & Research Glastuinbouw kan eveneens adviseren om de bestaande meetmethoden aan te passen om deze beter op het doel af te stemmen. Er bestaat al een reeks van unieke materiaalspecifieke testen.
Groeianalyses
Het ultieme doel is om planten te kweken. Om die reden wordt een reeks groeitesten aangeboden, oplopend in kosten en duur, om het groeipotentieel gedurende een periode van enkele weken tot een jaar of langer te analyseren.
Heeft u interesse?
Heeft u een vraag over de analyse van tuinbouwsubstraat, of wilt u graag een substraat laten testen? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op: