Software

KASPRO: de virtuele kas

Het model KASPRO simuleert het kasklimaat, de energie- en CO2-huishouding in tuinbouwkassen, van low tech tot high tech, in relatie tot het buitenklimaat, de bedrijfsuitrusting, de teelt en instellingen van de kasklimaatregelaar. Het model is vele jaren geleden onstaan en wordt sindsdien voortdurend doorontwikkeld, gevalideerd op basis van praktijkonderzoek en aangepast aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatregeling en energiebesparing (de Zwart, 1996, https://edepot.wur.nl/195238).

Mogelijkheden

KASPRO berekent nauwkeurig in hoeverre teeltomstandigheden worden verbeterd wanneer de bedrijfsuitrusting of de klimaatregeling wordt veranderd. Zo kunnen ze objectief en voorspellend bepalen onder welke condities maatregelen kunnen renderen of beoogde veranderingen van het teeltklimaat kunnen worden bereikt. Dit kunnen bijvoorbeeld alternatieve kasbedekkingsmaterialen zijn, het gebruik van belichting, koeling of andere CO2 bronnen . Daarnaast kunnen de potenties van energiebesparende technieken op een objectieve en reproduceerbare manier worden bepaald en kunnen verschillende scenario's worden vergeleken, iets wat met praktijkproeven vaak complex en tijdrovend is. Kaspro houdt o.a. rekening met de (gemeten) lichttransmissie van kasdekmaterialen en schermen, luchtstromen door schermen, de resulterende lichtverdeling in de kas en over gewaslagen, de vochtbalans inclusief condensatie aan kasdek en gewas, verschillende soorten belichting en luchtbehandelingssystemen, gemodelleerd naar de laatste stand van de techniek.

Voor wie?

Voor complexe analyses op projectbasis wordt KASPRO gebruikt door experts van business unit Glastuinbouw waarbij alle functionaliteit van het model beschikbaar is. Daarnaast wordt KASPRO gebruikt in onderzoeks- en demoprojecten zoals de Autonomous Greenhouse Challenge, het Data project, Agros en de Digital Tomato Twin. Ook is KASPRO de "motor" achter de onderwijstools KASSIM en KASSIM the Game en de KasEnergiewijzer.

Voor bedrijven die met KASPRO zelf simulaties willen uitvoeren is een web API beschikbaar. Door zelf een user-interface te ontwikkelen, toegespitst op de gewenste functionaliteit en flexibiliteit, kunnen zij zelf applicaties met KASPRO ontwikkelen.