Op locatie
Voedselwetgeving
Deze cursus legt uit hoe de wetgeving over voedsel in elkaar zit. We leren over de belangrijkste regels en voorschriften, zoals de algemene levensmiddelenverordening. Ook behandelen we uitvoerig onderwerpen zoals aansprakelijkheid en het stelsel van regels en procedures om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in ons eten terechtkomen en hoe dit wordt gecontroleerd. Verder behandelen we wetgeving op het gebied van verpakken van voedsel, voedselfraude en additieven. Daarnaast gaan we specifiek in op de etikettering. De cursus wordt gegeven door deskundige sprekers uit de advocatuur, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven.
Deze cursus staat niet open voor aanmelden. Je kunt alvast interesse tonen voor de volgende editie.
De praktische informatie op deze pagina betreft de laatste uitvoering van deze cursus.
Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met het European Institute for Food Law. Sprekers zijn werkzaam bij o.a. Normec Foodcare, bij de NVWA, bij het European Institute for Food Law, bij Précon Consulting Group, bij Van Traa, bij Ploum, en bij de Keuringsraad.
Doelgroep
Ben je werkzaam in de voedingsindustrie en wil je meer kennis op het gebied van voedselwetgeving? Heb je te maken met reguleringszaken, voedselkwaliteit en -veiligheid of productontwikkeling? Bijvoorbeeld als kwaliteitsmanager, voedselveiligheidsspecialist of regulatory affairs manager? Of ben je werkzaam als advocaat of jurist voor levensmiddelenbedrijven? Dan is deze cursus bij uitstek geschikt voor jou. Voorkennis van voeding en/of recht is een pre, maar de cursus is toegankelijk voor iedereen met HBO werk- en denkniveau.
Leeruitkomsten
Na het voltooien van dit programma kun je:
- Je weg vinden binnen de wet- en regelgeving op het gebied van voedsel.
- Actuele kennis en praktische inzichten betreffende de verschillende verordeningen combineren.
- De Nederlandse (en Europese) voedselwetgeving begrijpen.
Programma
Tijdens de cursus introduceren verschillende specialisten de onderwerpen, waarbij er veel interactie is en de link naar de praktijk wordt gelegd. We behandelen de volgende onderwerpen:
- Algemene levensmiddelenverordening
- Aansprakelijkheid
- Levensmiddelenhygiëne
- Claims
- Etikettering
- Voedselfraude
- Chemische contaminatie
- Additieven
- Biologische wetgeving
- Novel Foods
- Toezicht en handhaving
- Recalls en incident-management
- Voedselcontactmaterialen
Certificaat
Op basis van aanwezigheid ontvang je na afloop een certificaat.