Publicaties

Verslag Atelier Zak van Zuid-Beveland : Werken met Waterlandschappen

van Linge, J.M.; Dedert, Mascha; Veraart, J.A.

Samenvatting

Onderzoeksinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn samen het project ‘Werken met waterlandschappen’ gestart. Dit project koppelt natuur-inclusieve inrichting van grote wateren aan maatschappelijke
verwaarding voor recreatie, landgebruik en waterbouw. Het project richt zich op drie kustzones in Zeeland (Westerschelde), Groningen (Eems-Dollard) en Noord-Holland (IJsselmeerkust). Het werkatelier waarvan in dit document verslag is gedaan, heeft betrekking op de situatie langs de kusten van Zeeland en Groningen. Daarna wordt gekeken of de concepten ook zijn toe te passen zijn op de rest van Nederland.
Het initiatief ‘Werken met waterlandschappen’ vertrekt van uit het
uitgangspunt dat de regionale economie, de natuurlijke dynamiek van grote wateren en de omliggende gebieden nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar zouden moeten versterken. Voor de biodiversiteit is het belangrijk om land- en waternatuur in samenhang te beschouwen.
Tegelijkertijd zijn die productieve en diverse ecosystemen van
meerwaarde voor de mensen die leven en werken rondom de grote wateren. Werken met waterlandschappen geeft ondernemers en (natuur) terreinbeheerders de kans om hun ideeën en suggesties in handreikingen voor publieke partijen te krijgen.
In het ‘werken met waterlandschappen’ participeren Wageningen
Environmental Research (coördinator), HZ, Deltares, Stichting EcoShape, Waterrecreatie Nederland, Sportvisserij Nederland, Zeeuwse Natuur en Milieufederatie, Wageningen Marine Research, NIOZ, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, provincie Zeeland, Provincie Groningen, Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers en Waterschap Noorderzijlvest samen. Het project duurt vier jaar (2021-2025) en is mogelijk door subsidie voor Publieke-Private Samenwerkingsinitiatieven (PPS) van de Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI).