Publicaties

Klimaat- en Waterrobuust Laag Nederland van nu naar 2050 : Een breed welvaartsperspectief op de Friese veenweidegebieden

van Alphen, Monica; Pessers, Ralph; van Strien, Charlotte; Rijken, Bart; Verstand, Daan

Samenvatting

De Friese veenweidegebieden staan voor complexe uitdagingen op het gebied van waterbeheer, bodemdaling en klimaatadaptatie. Beslissingen die vandaag worden genomen hebben gevolgen voor een breed scala aan gebruiksfuncties: landbouw, natuur, stedelijk gebied, recreatie etc. Naast huidige gebruikers worden ook toekomstige generaties beïnvloed. Een en ander vraagt om een brede benadering die verder kijkt dan enkel economische groei. Het concept ‘brede welvaart’ biedt een raamwerk voor een dergelijke aanpak. Het omvat niet alleen economische dimensies, maar ook sociale en ecologische aspecten (zie figuur 1). Door brede welvaart als kader te gebruiken kan beter worden bekeken welke beleidskeuzes duurzaam bijdragen aan een hoge levenskwaliteit, in brede zin.
Voorliggend memo gebruikt het brede welvaartraamwerk voor een reflectie op het studiegebied Zuidwest Friesland. We gaan in op de brede welvaartseffecten van twee beleidsscenario’s: 1) ‘Doorgaan met Huidig Beleid en Beheer’ en; 2) ‘Water en Bodem Maximaal Sturend’. We vergelijken deze scenario’s op de volgende thema’s: waterbeheerkosten, broeikasgasemissies, waterkwaliteit, natuur, recreatie en wonen. Inschattingen van de mogelijke gevolgen voor de landbouwsector (bijvoorbeeld opbrengstenderving als gevolg van nattere omstandigheden) vallen buiten de scope van deze memo. Zie de memo: Verkenning van kansrijke gewassen voor verschillende toekomstscenario’s (Kremer, Dill, Ravesloot, in prep) voor een aanzet voor het benodigde (vervolg)onderzoek op dit thema.

De inzichten in deze memo zijn gebaseerd op literatuuronderzoek en input van lokale experts van Provincie Friesland en Wetterskip Fryslân.