Project
Veranderingen in voeding en leefstijl in eerstejaars bachelorstudenten: het Wageningen Student Cohort
Vanwege zorgen over dierenwelzijn en klimaatverandering kiezen steeds meer studenten voor een plantaardiger voedingspatroon. Wij willen onderzoeken hoe dit samenhangt met mentale en fysieke gezondheid op korte en lange termijn.
Aanleiding
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van een plantaardig voedingspatroon in populaties die dit niet doen vanwege religieuze of financiƫle redenen. Vooral bij jong-volwassenen is het belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn voor botgezondheid, lichaamssamenstelling, geestelijke gezondheid, fysieke fitheid en eventuele voortplanting.
Aanpak
Het volgen van jongeren vanaf hun eerste jaar aan de universiteit tot in de volwassenheid biedt een uniek inzicht in de impact van voeding en andere leefstijlfactoren op de gezondheid. Ons doel is om een onderzoeksinfrastructuur te creƫren waarmee we de impact van met name de eiwittransitie op fysieke en mentale ontwikkeling van hoogopgeleide jongeren kunnen bestuderen.
Kort samengevat worden eerstejaars bachelors uitgenodigd om verschillende vragenlijsten in te vullen over voedingsgewoonten, voedingsinname en mentaal welzijn. Lengte en gewicht worden gemeten, er worden haarmonsters genomen en er wordt bloed afgenomen. Het doel is om metabole markers van gezondheid en ziekte te beoordelen in veneus bloed, haar-, urine- en fecale monsters.
Door samen te werken met onderzoekers van diverse leerstoelgroepen kan er zowel op biomedisch, microbieel, als sociaal-wetenschappelijk gebied onderzoek gedaan worden.
Ambitie
Onze ambitie is om deze studenten in zes opeenvolgende jaren te werven en gedurende minimaal 10 jaar te volgen. Vooralsnog is er financiering beschikbaar voor het volgen van een groep van 225 studenten gedurende een jaar. De resultaten van deze pilot zullen worden gebruikt voor het aanvragen van aanvullende financiering.