Project

Stakeholder consultation for federated dataspaces development

Met de inbreng van belanghebbenden benutten we federated dataspaces om voedselsystemen in LMIC's te transformeren. Met het grote potentieel voor op data gebaseerde oplossingen beoogt het de creatie van efficiënte, duurzame en rechtvaardige systemen te faciliteren voor verbeterde voedselzekerheid en welzijn van gemeenschappen.

Dit project richt zich op het benutten van gefedereerde dataruimtes om voedselsysteemparameters in lage- en middeninkomenslanden (LMIC's) te monitoren en voorspellen. De consultatie van belanghebbenden wordt benadrukt als een cruciale stap in het ontwikkelingsproces, waarbij diverse groepen worden betrokken om het project af te stemmen op hun behoeften en perspectieven. Door deze aanpak te volgen, kan het project een efficiƫnter, duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem bevorderen in LMIC's, met verbeterde voedselzekerheid en welzijn.

De nadruk wordt gelegd op het potentieel voor transformatieve impact, mede vanwege de groeiende data-gedreven en AI-benaderingen in verschillende sectoren. Naarmate deze technologische ontwikkelingen voortgaan, wordt verwacht dat ze zich zullen uitstrekken tot het voedselsysteem in LMIC's, waardoor de waarde van het implementeren van gefedereerde dataruimtes wordt versterkt. De betekenis van gefedereerde dataruimtes ligt in hun vermogen om efficiƫnte gegevensuitwisseling te faciliteren met een hoge mate van privacybescherming, waarbij verschillende gegevensbronnen worden gebruikt om collectieve inzichten te genereren via AI. Dergelijke inzichten gaan verder dan wat individuele bronnen kunnen bieden. In een wereld van toenemende digitalisering en beschikbaarheid van gegevens is kwalitatieve redenering alleen niet langer acceptabel voor besluitvorming. De verschuiving naar op gegevens gebaseerde, op bewijs gebaseerde besluitvorming benadrukt het belang van het implementeren van gefedereerde dataruimtes om de waarde van besluitvorming in het voedselsysteem te vergroten.

Ter conclusie willen we met behulp van belanghebbendenvergaderingen onze veronderstelling valideren dat gefedereerde dataruimtes de weg kunnen effenen voor een op gegevens gebaseerde transformatie van voedselsystemen in LMIC's, met nadruk op veerkracht, duurzaamheid en inclusiviteit.