Project

Schimmelradar

Schimmelradar is een Citzien Science project waarbij metingen door heel Nederland worden gedaan. Het doel is om op een structurele manier te bepalen wat het achtergrondniveau is van azolen-resistentie van Aspergillus fumigatus in Nederland.

Aspergillus fumigatus is een schimmel die zich met sporen door de lucht verspreid. A. fumigatus groeit vooral in compost, maar kan ook ziekte veroorzaken in mensen met een verzwakt of onderdrukt immuunsysteem, of een verminderde longfunctie. De schimmelinfectie in deze patiënten wordt behandeld met azolen.

Resistentie tegen azolen

Azolen worden echter ook gebruikt als gewasbeschermer. Azolen-residuen zijn hierdoor aanwezig in de composthopen waar de schimmel A. fumigatus groeit. A. fumigatus kan resistent worden tegen azolen door de aanwezigheid van die azolen in compost. Deze resistentie tegen azolen zorgt ervoor dat patiënten niet langer effectief met deze middelen behandeld kunnen worden, wat zorgt voor een verhoogde kans op overlijden van de patiënten.

Daarom focussen we ons in dit project op het in kaart brengen van de resistentiefractie tegen azolen in A. fumigatus. Hierdoor kan er in latere onderzoeksfases beter in kaart worden gebracht waar verhoogde resistentie gevonden wordt, onderzocht worden wat dit veroorzaakt en bekeken hoe dit verholpen kan worden. De mate van resistentie zal gemeten worden aan de hand van de fractie resistente sporen die we vinden in de lucht. De sporen in de lucht zijn immers wat mensen inademen en waarvan ze potentieel ziek kunnen worden.

Doe mee en plaats een schimmelval

Schimmelradar is een Citizen Science project. In samenwerking met ongeveer 300 mensen willen we in kaart brengen wat de resistentiefractie is over heel Nederland. Wil je bijdragen aan dit belangrijke onderzoek en een schimmelval plaatsen in je tuin? Inschrijven kan tot half september op Schimmelradar.nl!