Project

Non-barcode automated checkout that identifies fresh fruit

Is het mogelijk om vers fruit in een plastic zakje te herkennen? Experts van Wageningen Food & Biobased Research deden er onderzoek naar. De uitkomsten bieden aanknopingspunten voor de ontwikkeling van automatische, streepjescodevrije kassasystemen in de supermarkt, en voor nieuwe duurzame verpakkingen.

Zelfscankassa’s worden steeds populairder bij consumenten en retailers. Ze besparen klanten die maar een paar producten gekocht hebben tijd bij het afrekenen, en retailers hoeven minder caissières in te roosteren. Bij grote hoeveelheden boodschappen kan een zelfscanner echter omslachtig zijn. Consumenten met volle karren geven daarom nog steeds de voorkeur aan een traditionele kassa met kassamedewerker.

Een volledig geautomatiseerde kassa zonder streepjescodes, gebaseerd op geavanceerde machine-beeldherkenningstechnologie, zou uitkomst kunnen bieden. Bij voorverpakte producten is beeldherkenning al goed mogelijk. Detectie van verse producten in semi-transparante plastic verpakkingen - nog altijd gebruikelijk in supermarkten - is lastiger. Het plastic verhindert nauwkeurige beeldvorming.

Fruit herkennen en tellen

Wageningse experts gingen in het project Optimalisatie van bestaande MatchX Technologie (2019-2020) - een onderzoek in opdracht van zelfscankassa-specialist ITAB - de uitdaging aan. Ze combineerden nabij-infrarood hyperspectrale beeldtechnieken (near-infrared hyperspectral imaging) met spectrale orthogonalisatie:  een unieke analysemethode die het plastic zakje virtueel van de producten verwijdert.

De onderzoekers hebben de nieuwe aanpak met succes gevalideerd voor drie populaire fruitsoorten: bananen, appels en peren. De apparatuur blijkt in staat om fruit te identificeren en te tellen in drie soorten semi-transparante verpakkingen: polyethyleen met een lage, gemiddelde en hoge dichtheid.

Duurzame verpakkingen

Hoe beïnvloeden nieuwe verpakkingsmaterialen de productkwaliteit? Het niet-invasief meten van de kwaliteit van een product in een verpakking is een grote uitdaging. Methoden die dit mogelijk maken, zoals nabij-infrarood hyperspectrale beeldvorming en spectrale orthogonalisatie, helpen inzicht te krijgen in de effectiviteit van nieuwe duurzame verpakkingen. Denk aan materialen die consumenten informatie geven over de kwaliteit en houdbaarheid van de verse producten die erin zitten, en zo voedselverspilling voorkomen.

Wat conventionele plastic verpakkingen betreft, stellen de inzichten uit het onderzoek ITAB in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over in welke technologieën ze investeren bij de ontwikkeling van nieuwe kassasystemen.