Project

Het Verdronken Land

Het Verdronken Land is een eiland in de provincie Utrecht tussen de rivieren De Amstel en De Kromme Mijdrecht. De bewoners van de zeven percelen en de omwonenden zijn blij met hun wilde eiland. De 40 jaar braakligging heeft het eiland getransformeerd en er een ware moerasachtige jungle van gemaakt. De bewoners zien kansen het gebied als natuurgebied verder te ontwikkelen. Maar, kan dat gezien de verontreinigde en tevens voedselrijke bodem? En wat zijn dan de juridische (on)mogelijkheden het terrein als natuurgebied te bestemmen?

De bewoners willen een serieus te nemen gesprekspartner worden als het over de bestemming en het beheer van het eiland gaat, ‘hun achtertuin’. De wens is het gebied te houden zoals het nu is, namelijk een wilde weelde, maar dan met een hoge biodiversiteit.

Onderzoeksvraag

In dit onderzoek gaan Wageningse wetenschappers en studenten samen op zoek naar antwoorden op de volgende vraag: Is of het mogelijk is om samen met de betrokkene (7 kavels op het eiland en de omwonenden) te komen tot de gewenste invulling van het gebruik en beheer door de omwonenden?

Het gaat hierbij om ecologische, planologische, financiële en organisatorische vragen. Wat betreft ecologie gaat het om het vergroten van de biodiversiteit. Is het mogelijk de rijke bodem (voormalig baggerdepot) zodanig te verschralen dat er meer biodiversiteit ontstaat? Het eiland is in privaat eigendom van de provincie Noord-Holland en ligt in de provincie Utrecht. Wat betekent dit voor het beheer? Een beheerorganisatie heeft ook een vorm van een verdienmodel nodig dat moet passen bij het gekozen beheertype en de vereisten die daarbij horen. Welke financieringsvormen waaronder beheersubsidies zijn mogelijk? De provincies zullen alleen het beheer van Het Verdronken land overdragen aan een betrouwbare beheerorganisatie. Van welke voorbeelden van bottom-up beheerorganisaties kunnen we leren? Welke juridische vorm zou een beheerorganisatie kunnen krijgen?

Stichting Het Verdronken land (i.o)

Stichting Het Verdronken land (i.o.) is een platform van bewoners en omwonenden die pro-actief hun woonomgeving willen verbeteren. Daarvoor heeft de stichting contact met verschillende overheden en uitvoeringsorganisaties. Daarnaast organiseert de stichting zogenaamde werkdagen waarbij vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om het gebied beter toegankelijk te maken de biodiversiteit te verbeteren.