Project

EXPLAIN: Onderzoek naar het effect van plantaardige kant-en-klarevleesvervangers op de gezondheid

Plantaardige kant-en-klare vleesvervangers zijn een nieuwe voedselgroep waarover nog veel vragen onbeantwoord zijn. Passen ze in een gezond voedingspatroon wanneer ze vaker worden geconsumeerd?

Plantaardige kant-en-klare vleesvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij consumenten. Dit leidt tot een behoefte aan meer kennis over de gezondheidseffecten van plantaardige kant-en-klare vleesvervangers

Bij de ontwikkeling van deze producten lag de nadruk tot nu toe vooral op het maken van lekkere producten met een vergelijkbare textuur als dierlijk vlees. Om een eiwitgehalte te bereiken dat vergelijkbaar is met dat van vlees, is fractionering van plantaardige grondstoffen noodzakelijk. Dit fractioneren kan echter invloed hebben op duurzaamheid en mogelijke gezondheidsvoordelen van het product, want er zijn water, energie en chemicaliƫn nodig en het proces leidt tot eiwitverlies en het toevoegen van zout. Bovendien zijn na fractioneren een aantal gunstige voedingsstoffen uit planten, zoals vezels, fenolen en andere bioactieve minder aanwezig.

Plantaardige kant-en-klare vleesvervangers zijn een nieuwe en groeiende voedselgroep, dus kennis over het effect op de gezondheid van mensen wordt steeds belangrijker. Het doel van dit project is dan ook om te onderzoeken wat de gezondheidseffecten zijn van frequente consumptie van vleesvervangers zijn in vergelijking met dierlijk vlees. Daarnaast willen we de samenstelling en de productieomstandigheden optimaliseren om gezondere vleesvervangers te ontwikkelen.

Dit project is een van de eerste studies die het effect van plantaardige vleesvervangers op de gezondheid grondig zal onderzoeken. Hiervoor brengen we expertise op het gebied van darmmicrobiologie, levensmiddelentechnologie en voeding & gezondheid samen en maken we gebruik van humane en in-vitro studies.

Dit project levert op:

  • Kennis over de gezondheidsvoordelen van plantaardige vleesvervangers ten opzichte van dierlijk vlees.
  • Gezondheid gedreven ontwerpregels voor nieuwe plantaardige ingrediĆ«nten en producten.
  • Oplossingen voor het produceren van plantaardige vleesvervangers in termen van gezondheidsvoordelen.