Project

De rol van gevoeligheidsgenen in tomaat bij de kolonisatie met gunstige micro-organismen

De teelt van tomaat wordt geconfronteerd met een aantal uitdagingen terwijl de focus verandert van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest naar natuurlijkere oplossingen. Telers gebruiken nieuwe technieken tegen uitbraken van ziekten en plagen, zoals het verwijderen van gevoeligheidsgenen (i.e. susceptibility, S-genen) in de plant. Echter kan het verwijderen gevolgen hebben voor het gebruik van biologische producten, zoals gunstige micro-organismen, als biostimulanten of biocontrol agents (BCAs). In dit project wordt onderzoek gedaan naar de verbinding tussen S-genen en effectiviteit van gunstige micro-organismen.

Interactie tussen plant en micro-organismen

Om ziekteverwekkers te bestrijden in tomaat (en andere gewassen), is het genereren van introrgressie-lijnen met meerdere resistentiegenen (R-genen) gebruikelijk geworden. Recent zijn in de plantenverdelingen ook pogingen gedaan om gevoeligheidsgenen (S-genen) uit het tomaten-genoom te verwijderen. Tegelijkertijd worden meer en meer gunstige micro-organismen gebruikt om groei en robuustheid te stimuleren (i.e. biostimulanten) en ziekten en plagen te reduceren (i.e. biocontrol agents, BCAs).

Anders dan de hoog specifieke R-genen zijn S-genen vaak betrokken bij algemene plant-fysiologische processen en de interacties tussen plant en micro-organismen. Dus kan het verwijderen van deze genen de mogelijkheid van gunstige micro-organismen om de plant de koloniseren en daarmee hun werking als biostimulanten of BCAs sterk beperken. Om gunstige micro-organismen succesvol in te zetten is het daarom noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in het verband tussen S-genen en de kolonisatie van de plant met gunstige micro-organismen.

Samenvatting van het project

In dit project stellen we voor om het vermogen van geselecteerde gunstige micro-organismen om verschillende introgressie-lijnen van tomaat met aan-/afwezigheid van verschillende S-genen te koloniseren te toetsen. Tegelijkertijd zal de effectiviteit van de gekozen gunstige micro-organismen als biostimulanten en voor ziektereductie worden bepaald. Verder wordt het effect van de afwezigheid S-genen op het natuurlijke plant-microbioom onderzocht. Dit project zal leiden tot de mogelijkheid om gericht te veredelen voor genetische varianten met de mogelijkheid tot samenwerking met gunstige microbiële stammen. Ook zal kennis vergaard worden over de samenwerking tussen planten en micro-organismen, waardoor deze effectiever en doelgerichter kunnen worden gebruikt.

Infographic project

Onze expertise

  • Onderzoek naar microbiële kolonisatie in vitro en in de kas
  • Moleculaire detectie
  • Bepaling van de samenstelling van het microbioom
  • Bioassays voor plantenziektes
  • Panel van tomaten mutanten-lijnen die verschillen in de aan- en afwezigheid van S- genen in de afdeling Plantveredeling

Call for partners

We zijn op zoek naar bedrijven actief in de tomatenveredeling en -teelt die geïnteresseerd zijn in de toepassing van gunstige micro-organismen en veredeling voor duurzame interacties. Bedrijven kunnen deelnemen aan een publiek-private samenwerking (Topsector project), maar ook een bilaterale samenwerking is mogelijk.

Dit is geen lopend project. Daarom zijn we momenteel niet op zoek naar studenten om aan dit onderzoek te werken.