dr. M (Monique) Weemstra
Universitair docentVolg mij op:
Als ecoloog ben ik gefascineerd door de mysterieuze ondergrondse wereld van bomen en hoe die nou precies verbonden is met de bovengrond. In mijn werk houd ik me bezig met wortels: hoe passen zij zich aan hun omgeving aan, hoe werken ze nauw samen met bevriende schimmels terwijl ze ondergrondse vijanden op afstand houden, en hoe nemen ze zo efficiënt mogelijk voedingsstoffen en water op uit de bodem die essentieel zijn voor bomen?
Na de middelbare school wilde ik antropoloog worden. Ik heb veel belangstelling voor vreemde volkeren, taal, geschiedenis, en cultuur. Voor mijn studie ‘Culturele Antropologie’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen ben ik naar het noorden van Australië gegaan om daar een onderzoeksproject uit te voeren naar plaatselijke economieën in afgelegen, inheemse gemeenschappen. Daar leerde ik hoe zeer het persoonlijke, sociale, culturele en economische leven in deze gemeenschappen om de natuur draait, en dit wekte mijn interesse in ecologie.
Uiteindelijk heb ik mijn PhD behaald bij de vakgroep Bosecologie en Bosbeheer van de Wageningen Universiteit, waarvoor ik onderzoek deed naar boomwortels. Daarna heb ik dit ‘ondergrondse onderzoek’ voortgezet als postdoctoraal onderzoeker op verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Frankrijk. Hier kon ik samen werken met geweldige collega’s in diverse groepen en landen (waarbij ook mijn antropologische interesses weer aan bod kwamen) en om verschillende plantensoorten te bestuderen in landbouwsystemen en in de natuur, in de bergen, (sub)tropen en gematigde bossen.
In september 2023 ben ik teruggekeerd naar de Bosecologie groep als Universitair Docent. Hier leg ik verbanden tussen de ondergrondse en bovengrondse organen van bomen (wortels, stam, takken en bladeren) om uit te zoeken hoe bomen en bossen functioneren, leven en groeien.