dr. JJ (Jurriaan) Mes

dr. JJ (Jurriaan) Mes

Senior onderzoeker voeding & gezondheid

De mysteries uit je darmen probeert Jurriaan te ontrafelen via een nagemaakte darm; een orgaan van 7 meter lang. De kunstmatige maag (NERDT), het maagdarmstelsel (SHIME) en in het laboratorium gekweekte darmcellen zouden mogelijk vragen kunnen beantwoorden waar we momenteel mee vastzitten zoals; Hoe verteren en nemen we voedingsstoffen uit ons voedsel op? Hoe kunnen we een optimale darmgezondheid behouden? Zijn probiotische dranken zinvol? Wat moet je eten voor een gezonde darm bacteriepopulatie? En hoe kunnen onze darmen een depressie veroorzaken?

Dr. Jurriaan Mes is moleculair bioloog en begon zijn carrière op het gebied van schimmel-plant interactie (UvA). Bij WUR Plant Research werkte hij aan fruitontwikkeling in Arabidopsis en tomaat. Daarna stapte hij over naar WUR Food & Biobased Research met moleculaire diagnostiek van de kwaliteit van groenten en fruit en startte hij het onderzoek naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen. Hij leidde het Food Health Research team, een multidisciplinaire groep die zich richt op aspecten als smaak, veiligheid en positieve effecten van voedsel met de nadruk op de darmen en het immuunsysteem. Momenteel coördineert hij als senior onderzoek studies op het gebied van de vertering en opname van voedingsstoffen, immunomodulatie door voedsel en de interactie van voedsel en gezondheidsproblemen zoals de ziekte van Alzheimer en T2D. Hij coördineerde programma’s op het gebied van pre- en probiotica, is betrokken bij onderzoek naar duurzame eiwitbronnen (e.g. PPP PROUD) en bij het NWO-CO MOCIA-project gerelateerd aan levensstijl en cognitieve achteruitgang, coördineert een PPP-project over de bioschikbaarheid van micronutriënten. Ook is hij als expert actief in EFSO Novel Food aanvragen en in de FAO-werkgroep die een betrouwbare database wil opzetten over eiwitkwaliteit en verteerbaarheidsgegevens.

Hij had en heeft veel projecten met verschillende soorten industrieën, variërend van telers/producenten, detailhandel, leveranciers van ingrediënten, voedsel- en diervoederbedrijven, variërend van kleine MKB-bedrijven tot grote ondernemingen enz.

Alzheimer is een zeer ingrijpende ziekte, zowel voor de patiënt als voor z’n omgeving. Medicijnen om de aandoening te voorkomen of effectief te bestrijden zijn er nog niet. Een mogelijke sleutel richting een medicijn kan liggen in voeding, meer specifiek in de manier waarop ons lichaam vetten verwerkt. Onderzoeker Jurriaan Mes wil op basis van eerste inzichten op zoek naar een doorbraak. Hiervoor nemen hij en zijn groep deel aan de Fundamental Change campagne van de WUR.