H (Hilde) Faber MSc
PromovendusVolg mij op:
De natuur is voor mij altijd al een bron van inspiratie geweest. Vandaar ook de keuze voor de studie Biologie en later Plantenwetenschappen in Wageningen. Hier kwam ik steeds meer in aanraking met thema’s als landbouw en duurzaamheid. Ik was direct geïntrigeerd door gewasdiversificatie en specifiek strokenteelt, omdat het een teeltsysteem is dat veel positieve effecten kan bieden voor zowel boer als natuur. Daarbovenop spreekt het mij aan dat strokenteelt al toepasbaar is én beoefend wordt in de praktijk. De transitie naar duurzame landbouw vergt echter een omwenteling van de hele keten. Dat maakt CropMix zo interessant. In dit project komen verschillende wetenschappelijke disciplines en partners uit de voedselketen samen om toepasbare kennis te ontwikkelen over de ecologische principes die teeltsystemen zowel duurzaam als productief maken.
Opbrengsten in Nederlandse strokenteelt: van wetenschap naar praktijk
In het ideale scenario levert strokenteelt een opstapeling van voordelen op, zoals een stabiele opbrengst, betere plaagbestrijding en meer biodiversiteit. Het onderzoek naar strokenteelt in Nederland is veelbelovend, maar de verbinding naar opbrengst ontbreekt vaak nog. Daar willen we met dit project verandering in brengen.
Dit onderzoek zal zich ten eerste richten op opbrengstmetingen in meerjarige strokenteeltexperimenten (één experiment in de omgeving van Wageningen en één experiment in de omgeving van Lelystad). Hiermee willen we twee hoofdvragen beantwoorden:
- Wat is het effect van strokenteelt op opbrengst in vergelijking met volveldse teelt?
- Levert strokenteelt op veldniveau over de jaren heen een stabielere opbrengst op
Vervolgens vergelijken we onze experimentele bevindingen met de praktijk. De 25 akkerbouwers die deelnemen aan het CropMix-project geven allemaal hun eigen draai aan strokenteelt. De diversiteit tussen deze bedrijven is enorm: er zijn verschillen in o.a. landschap, bodemtype, gewaskeuze en management. Kunnen we op deze bedrijven dezelfde effecten meten als in onze experimenten? En als we andere resultaten zien, wat is daar dan de reden voor?
Tenslotte zoeken we de verbinding op met de andere onderzoeksprojecten binnen CropMix om onze bevindingen naast elkaar te leggen. Zien we dat de voordelen van strokenteelt zich opstapelen, of komen we erachter dat er toch trade-offs zijn?
Dit onderzoek is onderdeel van het CropMix project: CropMix