Voedselinnovatie
Gezondheid, duurzame productie en wensen van de consument: samen zijn ze de motor achter innovatie in de voedingsmiddelenindustrie. Wageningen University & Research biedt studenten in elke fase van hun studie alsook bedrijven door de hele keten de fundamentele en toegepaste kennis die nodig is om producten en processen gericht te ontwikkelen en te verbeteren, van grondstof tot eindproduct.
Hoe kunnen we in de toekomst voldoende hoogwaardige producten blijven leveren in een tijd dat de wereldbevolking groeit en energie, water en grondstoffen geleidelijk aan schaars worden willen bijdragen aan voedselzekerheid in de toekomst, en tegelijkertijd inspelen op de wensen en behoeften van de consument van nu. Die wil gezond en lekker eten, en vraagt steeds vaker om personalized producten die aansluiten bij zijn leeftijd, gezondheidsstatus of leefstijl. Aan fabrikanten de uitdaging dit alles te vertalen naar tastbare voedselinnovaties.
Nieuwe generaties levensmiddelentechnologen
Wageningen leidt voortdurend nieuwe levensmiddelentechnologen op die kunnen bijdragen aan de (inter)nationale ontwikkeling van de levensmiddelenindustrie. Studenten worden onderricht in het ontwerpen van nieuwe producten en managen van productiesystemen gebaseerd op interdisciplinair, consumentgericht onderzoek. Onderwijs en onderzoek omvatten de selectie van grondstoffen (primaire productie), transformatie (technologische processen) en formulering (o.a. met bioactieve ingrediënten), en combineren dit met consumentenbeleving, kwaliteitsmanagement en menselijk gedrag. In het onderwijs wordt regelmatig samengewerkt met het bedrijfsleven als opdrachtgever van vraagstukken die door studententeams worden uitgewerkt.
De hele keten
Wageningen University & Research geeft bedrijven door de hele keten - van grondstofleverancier en voedingsmiddelenfabrikant tot apparatuurbouwer en supermarktketen - de kennis die nodig is om zowel nu als in de toekomst hoogwaardige producten te kunnen leveren. Dat doen wij vanuit een multidisciplinaire benadering: experts uit verschillende vakgebieden werken bij ons nauw met elkaar samen. Het fundamenteel onderzoek dat plaatsvindt bij de universiteit en het toegepast wetenschappelijk onderzoek bij de diverse kennisinstellingen liggen bovendien in elkaars verlengde. Door onderzoekers en bedrijven te verenigen in publiek-private samenwerkingsverbanden worden wetenschappelijke inzichten direct vertaald naar de praktijk.
Product, proces en technologie
In Wageningen begrijpen we als geen ander hoe voedingsmiddelen op moleculair niveau in elkaar zitten. Wij weten ook hoe ingrediënten in een product elkaar beïnvloeden - tijdens het productieproces, onder invloed van processen als verhitting en hoge druk, of tijdens opslag en bereiding. Met die kennis kunnen we gericht werken aan nieuwe texturen en smaakprofielen, en bestaande producten gezonder, lekkerder of langer houdbaar maken. Wij leggen producten desgewenst voor aan consumentenpanels en bestuderen relaties tussen voedselconsumptie en gezondheid. Wij ontwikkelen ook slimme modellen waarmee fabrikanten kunnen voorspellen hoe zout-, suiker-, of vetverlaging dan wel milde conservering de kwaliteit en houdbaarheid van een product beïnvloedt.
Tastbare innovaties
Onderzoek van Wageningen University & Research en haar partners heeft de afgelopen jaren een reeks tastbare innovaties opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een proces (Pulsed Electric Fields, PEF) om koelvers sap 21 dagen houdbaar te maken, nieuwe milde scheidingstechnieken om de kwaliteit van grondstoffen te verhogen, en een houdbare functionele eiwitdrank die helpt ouderdomsblindheid bij ouderen (macula degeneratie) te verminderen.
Binnen de publiek-private samenwerking TiFN hebben we een methode ontwikkeld die duurzaamheid in termen van water-, energie- en grondstofgebruik meetbaar maakt. Hiermee kunnen bedrijven gerichte maatregelen nemen om duurzaamheidsvoordelen te behalen, en bijvoorbeeld voedselverspilling te voorkomen. Onlangs zijn we een publiek-private samenwerking gestart voor onderzoek naar bronnen van oppervlaktebesmetting in fabrieken - een probleem wat nogal eens leidt tot voedselbederf en daarmee verspilling. En binnen de publiek-private samenwerking Plant meat matters werken wij aan een nieuwe generatie vleesvervangers: producten die qua smaak en textuur niet onderdoen voor vlees, maar veel duurzamer zijn.