PFAS in de medische productenketen

In het project Source to Seas - Zero Pollution 2030 (SOS ZEROPOL) ontwikkelen we een raamwerk met praktische richtlijnen voor de Europese Commissie voor het bereiken van 0 vervuiling in de Europese zeeën in 2030. Het doel is om inzichten van stakeholders te gebruiken om gaten en tekortkomingen aan te pakken op het gebied van beheer en bestuur van mariene verontreiniging, van de bron tot aan de zee.

Verontreinigingen kunnen allerlei oorsprongen en fysieke vormen hebben. De groep per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) is groot en veelzijdig. PFAS zijn een voorbeeld van persistente organische chemicaliën, die niet of nauwelijks afbreken in de natuur. Bij het streven naar 0 vervuiling moeten we de rol van PFAS in de hele waardeketen begrijpen: waarom produceren en gebruiken we deze chemicaliën, en hoe komen de emissies in het milieu terecht?

Om de rollen van verschillende stakeholders te begrijpen, organiseerden we een tweedaagse sessie met betrokkenen in een specifieke sector: de medische hulpmiddelen. Samen hebben we de aanwezigheid van PFAS, de potentiële emissies daarvan en de belangrijkste actoren in de fasen van de productketen besproken en geanalyseerd.

Onderstaande infographic geeft een overzicht van de rol van PFAS in de productketen voor enkele specifieke categorieën medische hulpmiddelen.