Project

Tarieven grondgebieden (ANLb, Eco-regeling, gebiedsgerichte samenwerking) en VKO (niet grondgebonden)

De bestaande methodiek voor de berekening van vergoedingen in grondgebonden landbouw, daterend uit de jaren '90, wordt herzien. Gebruikers willen een evaluatie en actualisering om een transparante en duurzame onderbouwing te realiseren. Het project streeft naar een nieuw, betrouwbaar systeem dat gebaseerd is op actuele landbouwpraktijken en objectief verifieerbare data.

De huidige methodiek voor de onderbouwing van vergoedingen voor grondgebonden landbouw dateert uit de jaren ’90. De gebruikers van deze methodiek (ANLb, Eco-regeling, gebiedsgerichte regelingen en regelingen op basis van de Catalogus Groenblauwe diensten) hebben gevraagd om de methodiek te evalueren en waar nodig te actualiseren. De noodzaak van een goede en transparante onderbouwing van de vergoedingen wordt breed gevoeld. De doelstelling van het project is de ontwikkeling van een duurzaam en betrouwbaar systeem voor het bepalen van vergoedingen voor grondgebonden landbouw, gebaseerd op de huidige landbouwpraktijk, met objectieve en herleidbare bronnen voor de data die worden gebruikt.

In het Nationaal Strategisch Plan (NSP) is opgenomen dat de berekeningen voor grondgebonden vergoedingen van activiteiten worden uitgevoerd op basis van een rekenmethode die is opgesteld en worden gevalideerd door een Technisch Economische Werkgroep (TEWG). Deze werkgroep bestaat uit een vaste kern van onderzoekers van diverse expertise groepen van Wageningen University & Research die aangevuld wordt wanneer specifieke expertise noodzakelijk is. Zij levert de technische en economische basisgegevens en controleert de toepassing van de berekeningsmethodiek door het Betaalorgaan. De TEWG was in de programmabeheertijd en SNL-A actief en heeft de afgelopen GLB periode op ad hoc basis de tariefberekeningen ondersteund.

Publicaties