Nieuws
AI voor het meten en monitoren van biodiversiteit en fauna
In natuurbehoud en ecologie is kunstmatige intelligentie (AI) in opkomst als krachtige bondgenoot voor onderzoekers en professionals die zijn belast met het monitoren en meten van biodiversiteit en wilde dieren. Aneesh Chauhan, senior wetenschapper computer vision en robotica voor het Vision + Robotics programma van Wageningen University & Research, belicht de transformerende rol van AI, met name computer vision en deep learning, in technieken voor het monitoren van wilde dieren.
Een van de opmerkelijke toepassingen van AI, met name het deelgebied computer vision, is waar het helpt om indicatoren zoals populatiegrootte en soorten om te zetten in betekenisvolle informatie. In samenwerking met onderzoekers van Wageningen Marine Research toonde het Vision + Robotics programma bijvoorbeeld het succes van deep learning bij het monitoren van biodiversiteit op zeebodems.
En het onlangs afgeronde wildcardproject "Eco-acoustics: a Biodiversity yardstick as a facilitating tool for nature-positive food production" in samenwerking met Wageningen Biodiversity Initiative en de Federal University of Vicosa, Braziliƫ, introduceerde een baanbrekende aanpak voor akoestische monitoring.