Zeekraalteelt in de vollegrond
De aandacht voor zilte landbouw neemt de laatste jaren sterk toe. Zoetwatervoorraden komen wereldwijd steeds meer onder druk te staan. Door de verwachte zeespiegelstijging en de afnemende waterafvoer via de grote rivieren zal verzilting in de delta’s toenemen en zullen bodems en grondwater langs de kust verzilten.
De vraag naar voedsel zal door de verwachte groei van de wereldbevolking echter verder toenemen. Hierdoor zal in de toekomst waarschijnlijk ook water van minder goede kwaliteit voor landbouwproductiesystemen nodig zijn.
Wageningen UR maakt van de bedreiging een kans en zoekt naar mogelijkheden om innovatieve en economisch rendabele zilte landbouwsystemen te ontwikkelen voor zouttolerante gewassen, aquacultuur en mogelijke combinaties.Mogelijkheden zouttolerante gewassen
Er zijn verschillende landbouwgewassen die goed kunnen gedijen onder brakke omstandigheden. Naast zouttolerante cultivars van traditionele gewassen hebben ook minder bekende gewassen, zoals zeekraal, lamsoren, quinoa, snijbiet of zilte asperge een breed zouttolerantieprofiel. Ze zouden vanuit landbouwkundig perspectief interessante toepassingen kunnen krijgen in gebieden met verziltende gronden of kwalitatief laagwaardig water. Gewassen die onder zoute omstandigheden groeien, zijn interessant voor toepassingen in voedingssupplementen en farmaceutica dankzij de ophoping van gezondheidsbevorderende stoffen. Daarnaast zijn ze een interessante leverancier van bio-energiegewassen.
Zeekraal
Zeekraal is een exclusief product dat momenteel op kleine schaal in Nederland commercieel wordt geteeld. Een deel van de verkochte zeekraal wordt ‘wild gesneden’ in natuurlijke vegetaties langs de kust, of ingevoerd vanuit het buitenland. Aan de commerciële teelt is nog veel te verbeteren voordat een succesvolle opschaling kan plaatsvinden.