Nieuws

Terugblik Groenbemesterdag 2024

article_published_on_label
19 juli 2024

Op vrijdag 28 juni stond tijdens de jaarlijkse Groenbemesterdag in Vredepeel de rol van groenbemesters in het behoud van stikstof en de verbetering van de bodemstructuur centraal. De eerste resultaten van dit proefveld geven aan dat de effecten op stikstof (N) complex zijn en het te vroeg is om te concluderen dat groenbemesters de oplossing zijn voor het verminderen van stikstofuitspoeling in de winter. Langjarige metingen zijn noodzakelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de invloed van groenbemesters op de stikstofdynamiek.

De veronderstelling dat het laat klein maken van de groenbemester de zaai van fijnzadige gewassen zoals peen en bieten zou bemoeilijken, werd dit eerste seizoen niet bevestigd. Ook bij laat inwerken van de groenbemesters (in de tweede helft van maart) bleek het mogelijk om een goed zaaibed te realiseren voor uien en bieten. De uiteindelijke opbrengst en kwaliteit van deze gewassen in het najaar zullen de belangrijkste maatstaven zijn om de effectiviteit van verschillende groenbemesters, teeltperioden en inwerkmethoden te beoordelen. We houden u op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Tijdens de bijeenkomst droegen zowel partners, onderzoekers als bezoekers bij aan dynamische discussies over alle facetten van groenbemesterteelt. Er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van de verschillende behandelingen op de bodembiologie. Iedereen die meer wil weten over de beheersing van plantenparasitaire nematoden en de bodembiodiversiteit, kan in 2026 terecht op hetzelfde proefveld te Vredepeel. Volgend jaar hopen wij iedereen 27 juni te verwelkomen op het groenbemesterpoefveld te Lelystad.