Over de business unit Glastuinbouw

De business unit Glastuinbouw bouwt aan een volledig duurzame en economisch rendabele sector die fossielvrij is, de watercyclus heeft gesloten, zoveel mogelijk circulair met grondstoffen omgaat en zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

We werken nauw samen met bedrijven in de sector, zowel telers als leveranciers, om met ons onderzoek de meeste impact te maken. Dankzij onze integrale werkwijze kunnen we complexe vraagstukken aanpakken. Onze in-house expertise omvat alle aspecten van de glastuinbouw: het gewas, het management, de technische systemen en AI, en het kasontwerp.

De business unit Glastuinbouw heeft vestigingen in Wageningen en Bleiswijk. De vestiging Bleiswijk ligt in het hart van de Gemeente Lansingerland, de 2e glastuinbouwgemeente van Nederland. Hierdoor zijn de lijnen naar zowel de praktijk als naar de wetenschap klein en kunnen we gebruik maken van een schat aan extra praktijk- en wetenschappelijke kennis, expertise en faciliteiten die binnen Wageningen University & Research beschikbaar is.

Onze onderzoeksfaciliteiten zijn uniek in de wereld: van kassen voor onderzoek naar duurzame gewasbescherming, via experimentele energiebesparende kassen tot meetopstellingen voor het doen van onderzoek aan kasmaterialen en het vroegtijdig signaleren van stress van het gewas. Op de locatie Bleiswijk zijn verschillende Innovatie en Demonstratie Centra gerealiseerd.

Organogram Business Unit Glastuinbouw
Organogram Business Unit Glastuinbouw

Onze teams

Tuinbouwtechnologie

In Nederland en verschillende regio's in de wereld richt het onderzoek van het Greenhouse Technology team zich op de ontwikkeling van duurzame teeltsystemen voor kassen en indoor farming-productie met een verhoogde gewasproductiviteit en een efficiënter gebruik van hulpbronnen. Experts op het gebied van kasklimaat, energie, modellering, kasdek- en schermmaterialen, datawetenschap en sensoren werken in multidisciplinaire projecten samen met experts op het gebied van gewasfysiologie en -productie, wortelzone dynamica, plantgezondheid en robotica. Dit doen we samen met experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven.

In een ambitieus onderzoeksprogramma werken we aan energiebesparing in de Nederlandse glastuinbouw en helpen we de sector te verduurzamen. De komende jaren moeten Nederlandse kassen vrij zijn van fossiele energie en emissies. Namens de overheid, toeleveranciers en telers geven we antwoord op onderzoeksvragen, stimuleren we innovaties en helpen we deze in de praktijk te implementeren.

Onze expertise wordt ook ingezet om Nederland en Europa om te vormen tot een circulaire economie, een economie waarin zoveel mogelijk duurzame, hernieuwbare grondstoffen en producten worden gebruikt, hergebruikt en zo lang mogelijk in kringlopen meegaan. Wij gebruiken onze kennis om grondstofverbruik te kwantificeren en te reduceren met als doel de milieu impact te verminderen.

Met ons onderzoek werken we aan autonome kassystemen waarin de teelt op afstand wordt aangestuurd via kunstmatige intelligentie en met behulp van intelligente sensoren om te komen tot een duurzaam en rendabel productiesysteem. Samen met partners in de wetenschap leggen we de basis in onderzoek voor autonome kassen en vertalen deze samen met industriële partners naar praktisch toepasbare oplossingen.

Internationaal zijn onderzoeksvragen vaak gerelateerd aan het ontwerpen van integrale kasproductiesystemen gericht op lokale groeiomstandigheden en het behalen van hoge opbrengsten met een minimaal gebruik van hulpbronnen zoals water en energie en aan meer autonome productie. In een aantal (langdurigere, out-of-the-box) projecten verleggen we de grenzen van wat technologisch mogelijk is in de toekomst.

WUR LightLab is een laboratorium als onderdeel van het Greenhouse Technology team waar onderzoek wordt gedaan om verbeterde kasdek- en schermmaterialen te ontwikkelen voor tuinbouwtoepassingen. Verbeteringen in de optische eigenschappen van materialen voor een verbeterde gewasproductie en verhoogde energiebesparing staan hierbij centraal. Onderzoek vindt plaats in samenwerking met bedrijven, eisen aan nieuwe materialen worden ontwikkeld en de potentie van nieuwe materialen wordt onderzocht door metingen, modellen en/of experimenten. Een andere belangrijke activiteit is het uitvoeren van standaardmetingen van commercieel beschikbare materialen in opdracht van bedrijven. WUR LightLab is een ISO17025 geaccrediteerd testlaboratorium.

Glastuinbouw Automatisering en Robotica

In de glastuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van AI, machine learning en robotica om een duurzame hoge productiviteit te halen. In het team Greenhouse Automation en Robotics maken we gebruik van deze verschillende expertises in onze projecten. Of het nu gaat om de beoordeling van de rijpheid van tomaten of het in kaart brengen van andere gewaskenmerken, maken we bijvoorbeeld gebruik van kleuren-, spectrale- of 3D camera’s. De data die met deze sensoren verzameld wordt, kan omgezet worden naar data voor aansturing van klimaat in de kas, of robotisering van gewashandelingen. Door de combinatie van het op de juiste manier meten, toepassen van machine learning en de interactie met het gewas met robots zijn we in staat automatiseringsvraagstukken voor de glastuinbouw te onderzoeken.

Plantgezondheid

Het team plantgezondheid ontwikkelt methoden en technieken die bijdragen aan een duurzame teelt van glastuinbouwproducten, waarbij het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Speerpunten van het team zijn het ontwikkelen van weerbare teeltsystemen, het optimaliseren van biologische bestrijding in de kas, het begrijpen van de mechanismen van plantweerbaarheid en de integratie van deze inzichten en kennis in het teeltsysteem.

Het team van 27 personen heeft de beschikking over state-of-the-art laboratoriumvoorzieningen en de mogelijkheden om geavanceerde kasproeven uit te voeren. Wij doen onderzoek voor overheden, gewascoöperaties, telersverenigingen en bedrijven in binnen en buitenland. Wij richten ons hierbij vooral op cutting-edge innovaties die er de komende 5 tot 10 jaar kunnen bijdragen aan een verdere verduurzaming van de glastuinbouw.

Fysiologie en productkwaliteit

Het team Fysiologie en Productkwaliteit draagt bij aan een planbare teelt met een goede productie en productkwaliteit, en een verlaging van het gebruik van fossiele energie, water en andere inputs. Het begrijpen van het gewas en het oogstbare product staat centraal in ons werk.

We onderzoeken de effecten van het kasklimaat (licht, CO2, temperatuur, luchtvochtigheid) en teeltmaatregelen op groei, ontwikkeling, productie en productkwaliteit door onderliggende fysiologische processen en gevolgen van een andere gewasarchitectuur te bestuderen. Voorbeelden hiervan zijn fotosynthese, de verdeling van assimilaten binnen het gewas, verdamping, inhoudsstoffen, en smaakbeleving van vruchten. Deze losse componenten integreren we vervolgens tot kennis op plant- en gewasniveau zodat dit in de praktijk kan worden toegepast.

We onderzoeken dit in kassen en Vertical Farms. We ontwikkelen en gebruiken gewasgroeimodellen en we dragen bij aan de ontwikkeling van sensoren en slimme gegevensverwerking om te komen tot data-gedreven teeltsystemen. Hierbij werken we samen met tuinders, overheid en bedrijfsleven, bijvoorbeeld leveranciers van lampen, opkweekbedrijven en veredelaars.

In ons smaaklaboratorium zijn we gespecialiseerd in het bepalen van de consumentenbeleving van versproducten, waarvoor we gebruik maken van de gecombineerde kennis van consumenten en expert panels. Het koppelen van productkwaliteit aan cultivarselectie en teeltmaatregelen in de kas zorgt voor een product wat goed aansluit bij de wensen en behoefte van de consument.

Internationaal dragen we bij aan de ontwikkeling van bedekte teelten, waarbij de doelstelling gelijk zijn aan die in Nederland. We adviseren wat hierbij de belangrijkste stappen zijn gelet op de lokale omstandigheden ten aanzien van klimaat, kennisniveau, en economische mogelijkheden.

Wortelzone dynamica

Een gezond wortelsysteem staat aan de basis van een goede groei van het gewas. Fysische, chemische en microbiële omstandigheden moeten geoptimaliseerd worden om ziekten geen kans te geven en een zo productief mogelijk gewas te creëren. Maatschappelijke ontwikkelingen richting een circulaire economie en afbouw van de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen vragen om aanpassingen in de huidige manier van telen. Het team ontwikkelt:

  • Inzicht in ondergrondse microbiële omstandigheden en methoden om deze te sturen;
  • Ontwikkeling en implementatie van nieuwe groeimedia en circulaire meststoffen;
  • Methoden voor meten en regelen van waterkwaliteit;
  • Maatregelen voor voorkomen en beperken van schade door plantenvirussen.

Gewasmanagement en teelt

Het team Gewasbeheer & Teelt richt zich op de optimalisatie van gewasproductiesystemen zowel in de glastuinbouw als voor de bloembollen sector. Naast het optimaliseren van de gewaskwaliteit en productie zijn het verbeteren van de productkwaliteit (vorm, stevigheid, kleur, houdbaarheid, smaak) en het vergroten van de duurzaamheid en efficiëntie belangrijke doelen. In ons onderzoek, richten we ons zowel op de verbetering van bestaande teeltsystemen voor siergewassen en kas groentegewassen als de ontwikkeling van teeltsystemen voor nieuwe (kas)gewassen zoals vanille, katoen en zwarte peper. Gebieden van bijzondere belangstelling zijn onder meer het efficiënte gebruik van hulpbronnen, optimalisatie van belichting, innovatieve vermeerdering en weerbaarheid.

We werken veel samen met andere onderzoekseenheden, omdat expertise op het gebied van gewasmanagement nodig is voor vrijwel alle onderwerpen die de business unit behandelt. Verder hebben we een nauwe samenwerking met o.a. telers(groepen), voorlichters en andere onderzoekscentra.

Kasfaciliteiten Glastuinbouw

De Businessunit Glastuinbouw heeft op haar onderzoeklocatie in Bleiswijk ruim 12.000 m2 beschikbaar voor onderzoek. Deze oppervlakte is verdeeld over 104 compartimenten, variërend in grote van 25m2 tot 500m2. Het Team Facilities bestaat uit circa vijftien teeltmedewerkers met diverse disciplines en vijf medewerkers technische dienst. De werkzaamheden van de teeltmedewerkers zijn vooral gericht op het verzorgen van de gewassen die voor de verschillende onderzoeken in de kascompartimenten staan. Daarnaast houden zij zich ook bezig met het beheer van de kassen, onderhoud van de gebouwen en de aanwezige installaties en het beheer van een instrumentenpoule. Deze instrumenten kunnen bij de projecten worden ingezet.

De faciliteiten van de Businessunit Glastuinbouw is ISO 9001-2015 geaccrediteerd.

Bedrijfsleven en overheden

Bent u een ondernemer, bedrijf of overheidsorganisatie, dan is uw vraag onze uitdaging! Stel uw vraag en wij zorgen ervoor dat u snel in contact komt met de juiste expert:

Bezoek ons: