Circulaire economie
Landbouw draagt volop bij aan een groene economie door bijvoorbeeld plantaardig materiaal uit de landbouw te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gewassen, aquatische biomassa en reststromen. Onze experts onderzoeken hoe plantaardig materiaal zo ingezet kan worden dat het rendabel is.
Mogelijkheden voor bedrijven
Veel bedrijven wekken al zelf energie op met zonnepanelen, windenergie of vergisting. Ook vormen (inhoudstoffen uit) gewassen en restmateriaal nu al de basis voor producten als bio-plastics, chemicaliën of energie. Dat kan door meervoudig gebruik te maken van deze gewassen. Zo kan een deel van de grondstof gebruikt worden voor een hoogwaardiger toepassing als bio-plastic, waarna de reststroom gebruikt kan worden om bijvoorbeeld energie op te wekken. We kijken steeds naar de mogelijkheden op de markt en sluiten die aan op de technische mogelijkheden van innovaties. Efficiëntere processen moeten immers ook financieel haalbaar zijn.
Biobased Economy
Onze experts helpen bedrijven bij hun zoektocht naar wat ook wel een 'biobased economy' wordt genoemd: een maatschappij waar groene grondstoffen gebruikt worden voor allerlei toepassingen. We kijken samen met deze bedrijven naar mogelijkheden om innovaties te ontwikkelen en te testen op onze locatie in Lelystad. Daarbij staat duurzaamheid zowel in ecologische als financiële zin voorop.
Meer weten over biobased gewassen?
Test- en ontwikkellocatie ACRRES
Wageningen University & Research heeft een test- en ontwikkellocatie in Lelystad, ACRRES genaamd, voor duurzame energie en groene grondstoffen. Hier koppelen we bijvoorbeeld verschillende installaties aan elkaar, die energie opwekken en groene grondstoffen raffineren. Zo wordt de reststroom van de ene installatie een grondstof voor de andere. Ook zoeken we naar nieuwe afzetmogelijkheden van het restmateriaal die meer geld opbrengen.