
Nieuws
‘‘Transparante Tuinder” is een nieuwe start: Kwekers nemen zelf het initiatief om aan de slag te gaan met oppervlaktewaterkwaliteit
Vandaag start het project "Transparante Tuinder", een innovatief initiatief dat zich richt op de ontwikkeling van een nieuwe, onderhoudsvrije methode om de oppervlaktewaterkwaliteit rondom kassen te monitoren en lekkages vroegtijdig te detecteren. Dit project is een samenwerking tussen Koppert Cress, Division Q, Kennis in je Kas (KIJK), WUR Glastuinbouw, Plant-e, Glastuinbouw Nederland, Hoogheemraadschap Delfland en diverse tuinders. Het project wordt 50% gefinancierd via een PPS-project vanuit TKI Tuinbouw en uitgangsmaterialen en 50% vanuit alle betrokken partners.
Wat Transparante Tuinder bijzonder maakt, is dat het initiatief vanuit de tuinbouwsector zelf komt. Tuinders willen de vlucht naar voren nemen in het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit en laten zien dat zij verantwoordelijkheid nemen voor een duurzamere sector. Door actief te investeren in nieuwe meetmethoden, streven zij naar een transparante en meetbare impact, niet alleen voor hun eigen bedrijfsvoering, maar ook richting klanten en de samenleving.
De nieuwe meetmethode in dit project maakt gebruik van plantenstroom, een innovatieve technologie ontwikkeld door Plant-e. Hierbij wordt elektriciteit opgewekt uit levende planten en de bacteriële processen in de bodem, waardoor sensoren continu en zonder externe stroomvoorziening kunnen functioneren. Dit maakt langdurige, grootschalige monitoring van de waterkwaliteit mogelijk, zonder batterijen of onderhoud.
"Met Transparante Tuinder laten we zien dat de tuinbouwsector niet afwacht, maar zelf het voortouw neemt in verduurzaming," zegt Bart van Meurs, Division Q/ "Door deze innovatieve techniek in te zetten, kunnen we niet alleen mogelijke lekkages vroegtijdig opsporen, maar ook transparanter zijn naar onze klanten over hoe we omgaan met waterkwaliteit."
Het project loopt tot en met 2028 en wordt getest bij verschillende glastuinbouwbedrijven. De deelnemende kwekers worden binnenkort bekend gemaakt. De eerste resultaten worden in voorjaar 2026 verwacht.