Testimonial

“Schoon water én energie kan tegelijk”

In november 2014 introduceerde Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) de ‘Club van 100’. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze ‘Club van 100’: Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Genap.

Leren van elkaar, daar actief mee bezig zijn. Dat is wat Genap wil. Juist daarom is de Club van 100 ideaal.
Dick van Regteren, directeur van Genap

Watersilo’s en -bassins zijn gemeengoed in de Nederlandse tuinbouw. Je zou zeggen dat die techniek wel uitontwikkeld is. Toch ziet Dick van Regteren, directeur van Genap, groeimogelijkheden. Niet alleen door de Nederlandse wijze van wateropslag te exporteren naar het buitenland, maar ook door die te combineren met die àndere grote uitdaging: energie. “Schoon water en energie, wij hopen in de toekomst te kunnen voorzien in een oplossing voor allebei.” Om dat mogelijk te maken, werd Genap lid van de Club van 100.

Energy Cover

Hoe kun je een waterbassin of -silo nog beter benutten? Door het een extra functie te geven. Zo zijn de afdekkingen van silo’s en bassins noodzakelijk om verdamping en vervuiling tegen te gaan en algengroei te voorkomen. “Maar met die oppervlakte kun je meer”, aldus Van Regteren. “Wat nou als je er ook energie mee op zou kunnen wekken?” Genap ontwikkelde vervolgens een zogenaamde Energy Cover. Een afdekfolie waarop flexibele zonnepanelen kunnen worden aangebracht. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Hoe zorg je ervoor dat zo’n paneel voldoende zon opvangt? Hoe hou je de panelen schoon, en vooral: hoe haal je een goed rendement qua energie?

Praktijktest

“Juist vanwege die vragen zijn we lid geworden van de Club van 100”, legt Van Regteren uit. “Samen met TNO en HyET Solar heeft onze R&D afdeling twee jaar gewerkt aan de Energy Cover. WUR bood ons de gelegenheid het in de praktijk uit te proberen. Vorig jaar september werd het eerste prototype in het waterbassin van WUR in Bleiswijk gelegd. Daarmee kunnen we data verzamelen èn zien hoe het materiaal zich in de praktijk gedraagt.”

Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend: “Met 120W per vierkante meter ligt de opbrengst lager dan die van gewone panelen. Maar het principe werkt. Nu is het de uitdaging om het rendement te gaan verhogen.” Daarnaast heeft Genap ook een aantal andere aandachtspunten kunnen testen, bijvoorbeeld het schoonhouden van de Energy Cover. “Daar willen we een robot voor ontwikkelen.”

Solar at sea

Van Regteren verwacht veel van deze en andere innovaties: “Met andere partners zijn we met het project ‘Solar at Sea’ aan het onderzoeken of je ook op zee, rondom windparken, met drijvende eilanden van folie energie kunt opwekken.”

Van Regteren beseft dat daar de uitdagingen nog veel groter zijn: “Maar het is fantastisch om hier aan deel te nemen. En als het daar lukt, dan kun je het overal toepassen. Het is de moeite waard om het te onderzoeken. En mocht het niet haalbaar zijn, dan is dat geen mislukking; dan hebben we weer iets belangrijks geleerd.”

Proeftuin

En dat is belangrijk: “Leren van elkaar, daar actief mee bezig zijn. Dat is wat Genap wil. Anders sta je stil”, meent Van Regteren. “Juist daarom is de Club van 100 ideaal. Het biedt in de eerste plaats een proeftuin, waar je dingen kunt uitproberen. Zowel bij WUR zelf, als via hen ook bij anderen. De netwerkfunctie van de Club is enorm belangrijk. Niet alleen voor dit project.

We hebben er meerdere. Zo loopt er momenteel een proefproject rondom biologisch telen. Daar is de kennisvraag dus weer veel meer kweekgerelateerd. WUR is eigenlijk een enorme kennisbank waar wij graag uit putten.”

Give and take

Maar Genap komt niet alleen halen, maar ook brengen: “Wij stellen ook onze resources beschikbaar. Zo loopt er een seed programma voor India. Wel, wij hebben daar een vestiging met lokale mensen. Daar kan de WUR weer haar voordeel mee doen. Het is give and take.” Bang voor concurrentie is Van Regteren daarbij niet: “Wij gaan uit van onze eigen kracht. En bovendien, als mensen je proberen te kopiëren betekent dat alleen maar dat je iets goed doet.”

Wat Genap betreft wordt de samenwerking in de toekomst alleen nog maar intensiever: “Het is zo’n mooi gebeuren. Het levert resultaat op voor ons allemaal.”

De Energy Cover op een bassin
De Energy Cover op een bassin

Meer info: www.genap.nl