Testimonial

Mertens wil ook graag kennis delen

In november 2014 introduceerde Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) de ‘Club van 100’. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij WUR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze ‘Club van 100’: Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Mertens.

We zitten bij de Club van 100 om een gezamenlijk doel te dienen.
Paul Derikx, commercieel manager bij Mertens

“Kennis is één van de drijvende krachten achter ons bedrijf”, aldus Paul Derikx, commercieel manager bij Mertens en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling binnen het hele bedrijf. “Kennis helpt niet alleen bij het ontwikkelen van producten, het is ook een meerwaarde bij de verkoop ervan. Goed advies is net zo belangrijk als het product zelf.” Kennis wordt steeds belangrijker zeker gezien het feit dat er een belangrijke transitie gaande is met een trend van chemie naar meer geïntegreerd en biologisch.

Een voorbeeld hiervan is: Biostimulanten. Producten die effect hebben op de groei en de weerstand van planten. “Die productgroep wordt steeds belangrijker, vanwege steeds strengere wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Dat gaat hand in hand met de verduurzaming van de glastuinbouw. Hoewel chemie altijd een rol zal blijven spelen, moeten we daar steeds zuiniger mee omgaan.”

Enorme databank

Genoeg reden voor Mertens om vorig jaar in te stappen bij de Club van 100. “We zijn op zoek naar informatie over innovaties, ook op teeltgebieden naar teelttechnische kennis en kennis om de processen in de kas beter te krijgen of efficiënter te maken. De WUR Club van 100 biedt zo’n platform waar we terecht kunnen met onze vragen, onderzoek kunnen (laten) doen en projecten kunnen aangaan.

De WUR is natuurlijk een enorme databank van theoretische, fundamentele kennis, beschikt over een goede faculteit waarin we bijgepraat kunnen worden, en bovendien bieden ze een netwerk; de locatie in Bleiswijk is een mooie plek waar we niet alleen kunnen kijken bij de verschillende proeven, maar waar eigenlijk de kennis van het totale deelnemersveld tentoongesteld wordt.”

Het deel van de contributie dat Mertens aan eigen onderzoek mag besteden, is dan ook o.a. aangewend voor dit soort bedrijfsbezoeken. “Dit najaar willen we ons ook wat meer gaan richten op specifiek onderzoek dat voor ons interessant is, zoals bijvoorbeeld plantweerbaarheid en inhoudsstoffen.”

Participeren

Wat de verschillende werkgroepen binnen de club betreft: “Daar hebben we eerst een beetje de kat uit de boom gekeken, maar het contact is inmiddels geïntensiveerd en willen zeker ook inhoudelijk gaan participeren, bijvoorbeeld in de groep Circulaire Tuinbouw, Duurzaam gebruik van beperkte resources of Biostimulanten in substraten en weerbare wortelsystemen.

En met participeren bedoelt Derikx ook participeren: “Ik denk dat we als Mertens zeker ook veel te bieden hebben. Ook wij brengen een netwerk mee, en we zijn verbinders, die graag mensen en bedrijven met elkaar in contact brengen.
Daarnaast beschikken we over veel praktische kennis, die de (theoretische) kennis van de WUR kan aanvullen.” Of die kennis kan uitdragen: “Ik denk dat we, met onze achtergrond, ook scherp mogen zijn bij de bespreking van onderzoeksvoorstellen en feedback kunnen geven.” Dat ze in de club ook aan tafel zitten met concurrenten is voor Derikx geen probleem: “Wij noemen dat liever collega’s, en die heb je altijd nodig. Ik ga juist graag met ze in gesprek om te horen waar hùn behoeftes liggen. En bovendien: we zitten bij de Club van 100 om een gezamenlijk doel te dienen.”

Agenda voor de toekomst

Want er liggen flinke uitdagingen in de nabije toekomst: “We hebben te maken met nieuwe wetgeving Meststoffen en Biostimulanten, de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden en de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Wet- en regelgeving op alle niveaus: lokaal, provinciaal, nationaal en Europees. Biostimulanten en meststoffen staan hoog op de agenda de komende jaren. We moeten duurzamer worden met elkaar. Niet iedereen ziet die noodzaak, maar wij lopen daarin voorop!”

Toonaangevend in weerbaar telen

Mertens is een toeleverancier van tuinbouwbenodigdheden, waaronder biocontrol, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, substraten en andere productgroepen.

De focus ligt op weerbaar telen, het vergroten van duurzaamheid en het bewust maar veilig verminderen van chemische middelen. Ook levert het bedrijf diensten zoals het verlengen van spuitlicenties, en gewas-, water- en grondanalyses.
Dat doet Mertens voor bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de groenteteelt, zachtfruitteelt, sierteelt, paddenstoelenteelt, boomkwekerij en groensector.

Het bedrijf boogt op 70 jaar ervaring en breidt die ervaring nog steeds uit. Samenwerking staat daarbij centraal. Mertens heeft 140 medewerkers en vestigingen in Maasdijk, IJsselmuiden, Someren en heeft haar hoofdkantoor met centraal magazijn in het Noord-Limburgse Horst.

Dit artikel werd door Esdor van Elten geschreven voor bloemenkrant.nl.