Testimonial

'De autonome kas vraagt om veel kennis'

In november 2014 introduceerde Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) de ‘Club van 100’ . Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen WUR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert iedere maand één van de deelnemers van deze ‘Club van 100’: Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Van der Hoeven Horticultural Projects.

De Club van 100 biedt een groot en toegankelijk netwerk.
Anneke Kruyen, manager Research & Development bij Van der Hoeven

Van der Hoeven Horticultural Projects werd dit jaar officieel lid van de WUR Club van 100. “We werkten met de WUR al samen in verschillende onderzoeksprogramma’s”, vertelt Anneke Kruyen, manager Research & Development bij Van der Hoeven. “Onder andere in AGROS (Evolution to sustainable AGRicultural Operation Systems).”

Kleine en logische stap

AGROS startte in 2020 als een samenwerking van de WUR en diverse bedrijven uit de glastuinbouw, de akkerbouw en de melkveehouderij. AGROS wil tools ontwikkelen voor het sturen van productie op doelstellingen. Doelstellingen met verschillende aspecten, zoals het gebruik van energie, water en gewasbeschermingsmiddelen. Vaak komt die doelstelling neer op: het verminderen van het gebruik waar mogelijk en het beter gebruik van benodigde hulpbronnen en circulariteit.

Een van de projecten binnen AGROS is ‘de autonome kas’; dat is een kas waarin de teelt wordt gestuurd op basis van vooraf gestelde doelen. Dat vraagt om diepgaande kennis van onder andere gewasfysiologie. Om de juiste metingen te kunnen doen, zijn ook gespecialiseerde en nauwkeurige sensoren nodig en intelligente algoritmen om de kas op basis van alle inkomende data autonoom aan te sturen. Kortom: de tuinbouw wordt hightech en Van der Hoeven speelt daar, als topspeler in de bouw van turnkey projecten en de eigen ontwikkeling van efficiënte klimaatsystemen, een belangrijke rol in.

Een groot en toegankelijk netwerk

“Dus was uiteindelijk de stap naar de Club van 100 niet alleen logisch, maar ook klein.” Wat kan de Club van 100 verder dan betekenen voor Van der Hoeven? “Je vindt er veel kennis bij elkaar. Kennis waar we echt wat aan hebben. De sfeer is goed. Er wordt echt gemeenschappelijk gedacht, ook al zit je ook met concurrenten aan tafel. De Club van 100 biedt een groot en toegankelijk netwerk.”

Kritische partner met kennis

Andersom heeft Van der Hoeven ook zeker iets te bieden aan de Club van 100: “Van der Hoeven heeft een eigen R&D afdeling, dus we hebben zelf ook veel kennis in huis. Zo gebruiken wij het simulatieprogramma KASPRO, dat het kasklimaat, de energie- en CO2-huishouding in tuinbouwkassen in relatie tot het buitenklimaat berekent. Ook een project van de WUR. Omdat wij er in de praktijk mee werken, kunnen we aanvullende kennis bieden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld CFD-berekeningen. Ook daar hebben we zelf kennis van in huis. Het maakt ons tot een gelijkwaardige gesprekspartner, Ook een kritische partner soms. We willen ons wel laten horen.”

Van der Hoeven is dan ook zeker van plan actief te zijn bij de Club van 100. “Er is net een nieuwe ronde van onderzoeksprogramma’s gestart en we gaan kijken waar we in kunnen stappen.” In ieder geval maakt Van de Hoeven al deel uit van de werkgroep die zich bezig houdt met vertical farming. “We zijn zelf niet actief in deze ontwikkeling, maar de lighting strategies binnen vertical farming hebben zeker onze interesse.”

Datagedreven bedrijfstak

De ‘vouchers, dat deel van de clubcontributie die een bedrijf aan ‘eigen’ onderzoek mag besteden, heeft Van der Hoeven al in het onderzoek van de Autonome Kas gestoken. Want daar ligt een grote uitdaging, denkt Kruyen: “De tuinder met de groene vingers en het fingerspitzengefühl wordt steeds zeldzamer. De tuinbouw wordt steeds meer een datagedreven bedrijfstak, en daar is nog veel ontwikkeling in nodig. Bijvoorbeeld van nieuwe sensoren en datamodellen. Nederland heeft op dit moment nog een voorsprong als het gaat om kennis van de tuinbouw, maar de concurrentie rukt op. We kunnen het ons zeker niet veroorloven op achterover te leunen. De Club van 100 brengt niet alleen gedegen kennis samen, maar inspireert ook en daagt ons uit om samen te werken om de voorsprong die we hebben ook te behouden.”

Van der Hoeven Horticultural Projects, gevestigd in Den Hoorn, is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van op maat gemaakte tuinbouwprojecten over de hele wereld. Het bedrijf begeleidt investeerders vanaf de haalbaarheidsstudie tot en met de bouw en teeltbegeleiding. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën biedt Van der Hoeven klimaat specifieke oplossingen, waardoor overal ter wereld efficiënt geteeld kan worden. Het bedrijf opereert wereldwijd in het hogere segment; onder andere in de Verenigde Staten, Australië, Japan, het Midden-Oosten en uiteraard ook in Europa.

Van der Hoeven adviseert tuinders om een zo ideaal en efficiënt mogelijk klimaat voor hun gewas te creëren en ontwerpt kascomplexen die helemaal zijn toegesneden op de wens van de klant. Dat gaat verder dan glas: Van der Hoeven ontwerpt oplossingen op het gebied van optimaal water- en energiegebruik, klimaatbeheersing, kasconstructie, irrigatie en elektrische systemen. Het bedrijf realiseert complete tuinbouwcomplexen overal ter wereld en onderhoudt die ook. Duurzaamheid staat bij Van der Hoeven voorop: telen met minder en duurzame energie, water, CO2 en gewasbestrijdingsmiddelen is nodig om aan de groeiende wereldwijde vraag naar voedsel en andere tuinbouwproducten te voldoen zonder de aarde teveel te belasten. Dat vraagt om diepgaande kennis, innovatieve oplossingen, investeringen en inzet.

Dit artikel werd door Esdor van Elten geschreven voor bloemenkrant.nl.