Project
On-site detectie plantpathogenen
Het vroegtijdig herkennen van ziekteverwekkers van planten (plantpathogenen) is belangrijk om snel maatregelen te kunnen nemen. Zo kan verdere verspreiding worden voorkomen evenals oponthoud en beperkingen bij de im- en export van plantmateriaal. Snelle interventies leiden tot kostenbesparingen en dus tot minder opbrengstderving. Dit project ontwikkelt daarom direct toepasbare, snelle en nauwkeurige methoden voor het identificeren van ziekteverwekkers.
Zowel de toenemende wereldwijde grootschalige transport van plantaardige producten als ook klimaatverandering maken verspreiding van plantpathogenen tot een groeiend probleem voor de Nederlandse tuinbouwsector. Wanneer de symptomen van een ziekteverwekker zichtbaar zijn, kan visuele beoordeling een snelle en eenvoudige diagnostische methode zijn. Helaas zijn symptomen niet altijd zichtbaar, noch eenduidig en ze kunnen ook nog sterk variëren afhankelijk van de omstandigheden. Correcte en snelle diagnose van verdacht plantmateriaal direct op de productielocatie is nodig om de productie van gezond vegetatief plantmateriaal en zaden te borgen. Dit geldt zowel voor productielocaties in Nederland als ook daarbuiten. Ook kunnen de te ontwikkelen identificatiemethoden een rol spelen bij importinspecties aan de grens.
Doel(en)
De ontwikkeling, validatie en implementatie van direct in het bedrijfsproces of in de productieketen toepasbare snelle, nauwkeurige en gevoelige testen voor on-site detectie van bacterie-, virus- en schimmelziekten, insecten en virussen ter verbetering van de plantgezondheid en fytosanitaire controle.
Werkwijze
Kennisinstellingen brengen hun kennis en ervaring met de nieuwste onderzoekontwikkelingen in en werken intensief samen met bedrijven. Dit moet leiden tot een doorbraak in de ontwikkeling van geschikte en in de praktijk te gebruiken on-site methoden voor zowel de detectie als identificatie van ziekteverwekkers bij planten.
Dit Publiek-Private Samenwerkings project (PPS) is opgedeeld in drie hoofdthema’s:
- Innovatie
- Ontwikkeling
- Valorisatie
De ontwikkeling van deze diagnostica is een kostbare en risicovolle activiteit die het bedrijfsleven veelal niet zelf kan uitvoeren en die toch bepalend is in het bedrijfsproces of in de productieketen.
Resultaten
2015:
- Multiplex-toets voor de detectie van Clavibacter michaganensis subsp. michiganensis (1) en Acidovorax citriuli (2) in tomaat en Cucurbitaceae.
2016:
- Multiplex-toets voor de detectie van Pseudomonas syringae (3) en (generiek) Pospiviroids (4) in squash, tomaat, paprika en diverse sierteeltgewassen.
- Simplex-toets op Helicoverpa armigera (Katoendaguil).
- Simplex-toets in ui op Botrytis allii.
- Simplex-toets in water op Acidovorax cattleya.
2017:
- Multiplex-toets in tomaat en peper op (generiek) Tobamo-virussen (5) en Pepinomozaiekvirus (PepMV) (6).
- Simplex-toets Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot).
- Simplex-toets op Botrytis aclada in uien.
- Simplex-toets in luchtmonsters op Acidovorax cattleya.
2018:
- Multiplex-toetsen voor detectie van targets (1-2); (3-4) en (5-6) op zaad.
- Kwantitatieve simplex-toets in luchtmonsters op Acidovorax cattleya welke (zo mogelijk) tevens onderscheid kan maken tussen levende en dode cellen.
- Simplex -toets voor detectie van Xanthomonas hortorum pv. pelargonii (Xhp) in blad van pelargonium.
- Simplex-toets voor detectie van Ophiostoma ulmi sensu lato in hout van iep.
- Toegang tot software voor ontwikkeling LAMP-primer. Gevalideerde LAMP primer design pipeline en protocol voor efficiënt gebruik van sequentiedata.
- Wetenschappelijk onderbouwde selectie van monsterbehandelingsprocedures voor verschillende matrices zoals blad, vrucht, zaad, water en lucht die geschikt zijn voor gebruik in routine-applicaties. De ontwikkelde selectieprocedure zal worden weergegeven in de vorm van een flow-chart (beslisboom). Door het consortium zullen de geoptimaliseerde monsterbehandelingsprocedures worden gecombineerd met LAMP voor diverse routine-applicaties.
- Gevalideerde protocollen voor de ontwikkeling van: LAMP-toets voor de detectie van levende en dode cellen van pathogenen, Multiplex LAMP-toets, Kwantitatieve LAMP-toets
- Validatie van toetsen conform ISO-norm 17025 (Q-organismen).
- Rapportage over de resultaten van het onderzoek.
- Twee wetenschappelijke publicaties direct gerelateerd aan het voorgestelde onderzoek.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die on-site detectie voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op!