Radio & TV

Filip van Noort bij BNR over zwarte peper kweken in Nederland

Tijdens een onderzoek naar peperkweek in de Nederlandse kas, ontdekten onderzoekers van Wageningen Plant Research hoe lekker verse zwarte peper is. Kan er een markt gecreëerd worden voor dit nieuwe product?

‘Kun je zwarte peper in een kas kweken zonder pesticiden en zonder zware metalen?’ Dat was de vraag waar het onderzoek van ing. Filip van Noort, onderzoeker bij Wageningen Plant Research, mee begon. Het startte in 2014, toen er een tekort was aan kwalitatieve zwarte peper. Kon het niet gewoon in Nederland verbouwd worden? Inmiddels is Van Noort bezig niet alleen de besjes te kweken, maar wil hij ook een nieuw product op de markt brengen.

‘Tijdens ons onderzoek kwam ik er gaandeweg achter dat als je peper vers eet, er veel verschil is in smaak tussen de verschillende planten, en het veel lekkerder is dan het gedroogde spul.’ De zwarte peper uit de supermarkt zijn de gedroogde besjes van de peperplant, geteeld in bijvoorbeeld Vietnam. De verse besjes kennen we nog niet, maar Van Noort denkt dat er ruimte is voor dit product. ‘Een aantal top-koks heeft al kennisgemaakt met verse peper. Een teler zou ik ook adviseren om te beginnen met de verkoop aan hoog segment.’

Beluister het fragment

Beluister het fragment

Geïnteresseerd in het telen van verse zwarte peper? Lees meer: