Project
Living Labs marine production
Er is een transitie naar slimme klimaat oplossingen en een circulaire samenleving. Hierbij wordt vanuit het mariene systeem vooral gekeken naar groei in laag trofische mariene (LTM) productie (zeewier en tweekleppigen) mogelijkheden. Dit komt door een hoge nutriëntenefficiëntie en de geschiktheid voor verdere ontwikkeling/uitbreiding van deze momenteel vaak extensieve productie.
De verkenning van het opschalingspotentieel voor LTM-productie moet gepaard gaan met ecosysteem-inclusieve benaderingen. Dit om de robuustheid van het systeem te vergroten en om bestand te zijn tegen klimaat en ecosysteem veranderingen/druk. De exacte rol en functie van deze ecosysteem-inclusieve productiesystemen moet nog worden begrepen en ontwikkeld.
Bij laag trofisch marine (LTM) productie groeien de organismen op nutriënten en spoorelementen die opgelost zijn in het open water. Bijvoorbeeld kreeften, wormen, schelpdieren en zeewier gebruiken de nutriënten om te groeien en creëren daarmee waardevolle biomassa. Deze biomassa kan gebruikt worden in lokale en regionale voedselproductie, waarbij ketens op een laag niveau gesloten kunnen worden. Daarnaast kan LTM ook een vitale functie vervullen in het sluiten van de nutriëntcyclus van land naar zee en vice versa. Daarmee heeft LTM de potentie om, naast voedselproductie ook klimaat slimme oplossingen te leveren en om een rol te vervullen voor integratie van mariene productie in het marine voedselsysteem.
De integratie van LTM in het huidige systeem kan complementair of concurrerend zijn met de huidige geoogste mariene biomassa. Daarom moet de ontwikkeling van LTM passen bij ecosysteem-inclusieve productie.
Ons project heeft tot doel te begrijpen wat deze integratie van LTM in bestaande ecosystemen werkelijk betekent, wat het opschalingspotentieel is voor LTM en wat de gevolgen zijn voor (productie en sociaaleconomische) robuustheid, prestaties, productiviteit en acceptatie van LTM-productiesystemen. Daarbij wordt er specifiek gekeken naar vragen van voedselveiligheid, ecologische, sociale en economische duurzaamheid en toegevoegde waarde voor het voedselsysteem.
In de proeftuin van Living Lab Voordelta kunnen we deze factoren, en het potentieel voor opschaling van LTM, onderzoeken. De focus zal hierbij liggen op de mosselproductie vanwege de aanwezigheid van praktijkvoorbeelden. Maar ook andere laag trofische productie, zoals van zeewier, komen aan bod.
Dit project heeft 5 doelstellingen die ecosysteem-inclusieve productiesystemen nauw verbinden:
- Evaluation of the role, function and reality of ecosystem-inclusive production systems in climate-resilient production systems;
- Assessment of socio-economic impacts;
- Investigation of carrying capacity related to nature-inclusion and mussel production;
- Development of a food safety by design approach to optimize and generate insights for future applications;
- Connect to the international community for shared validation.
Publicaties
-
Ecosystem Based Approaches in aquacultuurt: Scenario's voor Opschaling - Discussion document
-
Ecosystem Based Apporaches in aquacultuur: Scenario's voor Opschaling
-
Ecosystem Based Approaches in aquacultuur: The beginning
-
Seaweed as climate mitigation solution : Categorizing and reflecting on four climate mitigation pathways
Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change (2024), Volume: 15, Issue: 2 - ISSN 1757-7780