Radio & TV

Jim van Belzen bij BNR over het drooghouden van Zeeland en het tegengaan van verzilting

Bij het NIOZ en WUR wordt al heel erg lang gekeken naar het ons omringende water. Hoe houden we de zee buiten? En hoe doen we dat zonder de bijzondere natuur aan onze kusten de nek om te draaien? En wat is de prijs? De Afdeling Wetenschap van BNR ging op bezoek bij Jim van Belzen, estuariene ecoloog bij Wageningen Marine Research en het NIOZ. In Yerseke, op een steenworp van de Oosterscheldekering.

Jim waarschuwt dat Zeeland op lange termijn voor grote uitdagingen komt te staan om het land droog te houden. Hij wil graag in gesprek met de inwoners van Zeeland om te bespreken hoe we anders kunnen omgaan met de stijgende zeespiegel en de verzakking van het land achter de dijken. Daarbij benadrukt hij ook de kosten van effectieve zeeweringen.

Een mogelijke oplossing ziet hij in het herstellen van natuurlijke landopbouwende processen, bijvoorbeeld door gedeeltelijk polders die nu verzakken tijdelijk onder invloed van de zee te laten staan, een proces dat hij aanduidt als wisselpolders. "Mensen hebben meer nodig dan alleen voedselproductie," zegt Jim. "Ook een veilige delta en voldoende zoet water zijn essentieel, ook voor de landbouw, en de toenemende zoutwaterdruk in de komende 10 tot 20 jaar tegengaan." Hij waarschuwt dat tegen 2050 delen van het land langs de dijken anders door verzilting niet langer productief zullen zijn voor landbouw.

Volgens Jim van Belzen is het uiteindelijk aan de inwoners van Zeeland en degenen die daar willen blijven wonen om te bepalen hoe zij alle uitdagingen willen aangaan.

Beluister de podcast

Jim van Belzen bij BNR over het drooghouden van Zeeland en het tegengaan van verzilting

Lees meer in het dossier